Hlavní obsah

Někdo tady lže, ČSSD už taky kreativně vykládá Ústavu, zlobí se ODS

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Občanští demokraté se pokusili zařadit na program schůze Sněmovny debatu o okolnostech jmenování ministra zahraničí, ale neúspěšně. Koalice hnutí ANO a ČSSD bod vetovala. ODS prohlásila, že sociální demokracie už se také naučila kreativně vykládat Ústavu a že někdo lže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ODS Martin Kupka.

Článek

Místopředseda ODS Martin Kupka uvedl, že strana chtěla vědět, jak to bylo se jmenováním vlády. „Už se objevilo několik verzí, zda prezident Zeman dostal nebo nedostal jméno pana Pocheho. Pokládáme za nezbytné, aby bylo jasné, jak ten akt proběhl,“ řekl Kupka.

Dodal, že Ústava nemůže být trhací kalendář. Podobně mluvil i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Je jasné, že někdo lže a někdo zradil,“ prohlásil Stanjura.

Obul se i do ČSSD. „Sociální demokracie už má taky kreativní výklad Ústavy,“ rýpl si Stanjura. Narážel tak na slova prezidenta Zemana, který sám o sobě vloni na podzim řekl, že je člověk, který Ústavu používá tvůrčím způsobem.

Je nepochopitelné, že premiér Babiš ignoruje, že byla zřejmě porušena Ústava
Markéta Adamová Pekarová

Celý spor se točí ohledně nejmenování europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) do funkce ministra zahraničí. Prezident ho odmítl jmenovat a pověřil vedením resortu ministra vnitra šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale tvrdí, že splnil koaliční smlouvu se soc. dem. a Pocheho Zemanovi navrhl. Ústava říká, že prezident republiky na návrh premiéra jmenuje členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů. Prezident tedy pouze podepisuje premiérův návrh. Z toho vyplývá, že Babiš musel Hamáčka oficiálně navrhnout, to ale premiér popírá a stojí si za tím, že navrhl Pocheho.

Jinak řečeno Babiš tvrdí, že na Hrad prezidentovi odeslal jediný seznam ministrů, v němž prý Poche figuroval. Seznam ale nehraje žádnou roli, v konkrétním návrhu na jmenování ministrem a pověření řízením ministerstva zahraničních věcí Poche být jednoduše nemohl, protože tam byl Hamáček, který pověření od Zemana dostal.

Výběr článků

Načítám