Hlavní obsah

Nedostatek léků může trvat ještě rok

Penicilin, nejpoužívanější antibiotický lék, který chybí na trhu i v nemocnicích řadu týdnů, by se měl do lékáren vrátit příští týden, slíbil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Dodal ale, že nedostatek léků, s nímž se nyní potýká většina evropských zemí, může trvat ještě dlouho. „Řádově měsíce, možná rok,“ sdělil.

Foto: Profimedia.cz

V mnoha lékárnách chyběla nebo i stále chybí řada léků proti teplotě, chřipce či nachlazení.

Článek

„Základní antibiotikum penicilin by mělo být dostupné na začátku příštího týdne. „Mělo by být k dostání ve většině lékáren, není ale možné garantovat, že bude úplně ve všech. Takovou možnost nemá ani ministerstvo, ani SÚKL,“ řekl.

Výrobci byli zaskočeni

Úbytek antibiotik je podle něj způsoben nadměrnou a nečekanou spotřebou, která zaskočila výrobce. „V uplynulých dvou letech kvůli respirátorům prakticky vymizela respirační onemocnění. Ale také je kvůli tomu dnes populace mnohem senzitivnější,“ uvedl náměstek.

„Výroba léků není schopna pružně reagovat na poptávku,“ řekl. S téměř totožným problémem se podle něj potýkají Německo, Rakousko či Francie.

Nurofen i penicilin již jsou v lékárnách. Nedostatku dalších léků má předejít pracovní skupina

Domácí

Vlna respiračních onemocnění, především chřipek, podle něj nyní kulminuje a v příštích týdnech bude ustupovat, sníží se tak i nynější velká poptávka po lécích. „Pacient se nemusí obávat, že by nebylo k dispozici žádné antibiotikum. Vždy bude nějaké dostupné, ale třeba ne konkrétní značka,“ řekl Dvořáček. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se nákaza chřipkou stále zvyšuje, aktuálně o čtyři procenta.

Problém může nastat, když pacienti kvůli nedostatku vhodných antibiotik budou muset užívat tzv. širokospektrá antibiotika, která mohou přivodit antibiotickou rezistenci, tedy stav, kdy bakterie začnou být proti lékům odolné. Před tím dlouhodobě varují lékaři. Právě penicilin je jedno z bezpečných antibiotik, které na bakterie stále zabírá.

„Probíráme to s odbornými společnostmi. Toto riziko se snažíme minimalizovat a zajistit, aby vždy byla dostupná základní antibiotika. Nemůžeme ale vyloučit, že v dalších týdnech budeme muset sáhnout i po jiných skupinách antibiotik,“ připustil náměstek.

Lidé kupují v Polsku

Výpadky léků v Česku byly i v uplynulých letech, ne však v takové míře. Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka podotkl, že takovou si­tuaci ještě nikdy nezažil.

Největší lékárna na českém internetu Lékárna.cz považuje výpadek za tak extrémní, že předčil i nedostatek léků za druhé covidové vlny. Chybí nejen léky proti horečce, chřipce a nachlazení, ale dostupná nejsou už ani homeopatika.

„Lékárna.cz aktuálně nabízí zboží, které jsme naskladnili v prosinci. Při takto vysoké poptávce však odhadujeme, že zásoby vydrží nejvýše sedm dní,“ uvedl Karel Klodner, výkonný ředitel.

Počet dotazů, kdy budou léky dostupné, stoupl v online poradně o 60 procent. Lidé jsou chybějící léky často nuceni nakupovat v Polsku, a to i na polských internetových lékárnách.

V Polsku může platit recept od lékaře, ale pouze papírový. „E-recept platí pouze v ČR, v Polsku vám na něj léky s nejvyšší pravděpodobností nevydají,“ upozornila Pavla Horáková z Lékárna.cz.

Léky na covid budou od ledna ve všech lékárnách

Domácí

Lidé přeprodávají léky na webu, hrozí jim pokuty

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám