Hlavní obsah

Lidé přeprodávají léky na webu, hrozí jim pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuspokojivou situaci na trhu s léky v posledních týdnech se někteří lidé snaží řešit po svém. Na internetových bazarech nebo na sociálních sítích lidé shánějí, nebo dokonce nabízejí k prodeji některé léky, které až dosud v Česku byly nedostatkové.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jedná se například o nurofen nebo některá antibiotika. Výjimkou ale není ani nabídka léků na předpis, jako jsou prášky na spaní či antidepresiva. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) i šéf České lékárenské komory (ČLnK) Aleš Krebs však upozornili, že prodej léků mimo oficiální distribuci je nelegální a hrozí za něj pokuty.

Ve skupině na Facebooku Zdraví, léky a životní styl například sháněla jedna uživatelka augmetin. „Nemá někdo k prodeji nebo darování augmetin? Naléhavě. Rozjel se mi zánět zubů, můj zubař zničehonic přerušil svou činnost a nikdo mě nechce vzít,“ psala.

Další z uživatelek pak kromě augmetinu nabízí k prodeji také další antibiotika: „Měla bych k prodeji troje antibiotika. Medoxin 500 mg – 14 tablet (1 balení), augmentin 1 g – 14 tablet (1 balení), biseptol 400 mg – 14 tablet (1/2 balení). Při zájmu sz (soukromá zpráva  pozn. red.).

Zvýšená hodnota CRP nemusí znamenat, že potřebujete antibiotika

Zdraví

Porušují zákon

Správci skupiny se snaží upozorňovat na to, aby lidé na internetu léky neprodávali. „Rád bych vám vřele doporučil nevyužité léky odevzdat v lékárně k jejich zničení. Prodejem léčiv, navíc antibiotik, bohužel porušujete zákon, jelikož nemáte oprávnění distribuovat a prodávat léky,“ reagoval na nabídku správce.

„Neznám samozřejmě vaše vzdělání, ale troufnu si s ohledem na váš příspěvek i tvrdit, že ani nemáte způsobilost k výkonu doporučit, a ba co více, podat takové léčivo. Prosím, svoji nabídku přepište nebo stáhněte, nedělá to dobrotu,“ dodal.

Na nezákonnost podobných nabídek upozornil také prezident ČLnK Aleš Krebs. „Co na to říct. Je to nezákonné. V tomto směru hovoří zákon jasně, zejména u léků na předpis,“ řekl Právu.

Nurofen i penicilin již jsou v lékárnách. Nedostatku dalších léků má předejít pracovní skupina

Domácí

Podle mluvčí SÚKL Kláry Brunclíkové se ústav vyhledáváním nelegálních nabídek aktivně věnuje. Podobné inzeráty se na internetu vyrojily i za covidu.

Mezi autíčky xanax

„V době pandemie těchto nabídek značně přibylo. Ústav od počátku roku 2021 dosud udělil za přestupky spočívající v nelegálním zacházení s léčivými přípravky 43 pokut v celkové výši 2 247 000 korun. Za nelegální zacházení s léčivými přípravky v přímé souvislosti s pandemií covid-19 udělil pokuty v celkové výši 1 351 000 korun,“ sdělila Právu Brunclíková.

Na internetu lze nalézt také velkou nabídku antidepresiv, která může předepsat pouze lékař. Nabídky jsou kromě běžných internetových bazarů také na stránkách, kde se běžně prodávají úplně jiné věci, například modely autíček na dálkové ovládání.

„Adipex, neurol, xanax, lexaurin, rivotril, hypnogen, stilnox, nimesil, diazepam, apo-zolpidem, tralgite, rohypnol, zolpinox, sanval, frontino, adderall, ritalin, zolpidem, tramal. Doručení 24 hodin. Při větších odběrech větší slevy,“ stojí v inzerátu jedné ženy na stránkách rcbazar.cz. Xanax, lexaurin nebo neurol patří do skupiny anxiolytik, která jsou určena ke krátkodobé léčbě těžkých úzkostí. Na rozdíl od antidepresiv na nich vzniká závislost.

Sám SÚKL upozorňuje, že nákup léků mimo oficiální distribuci může být rizikový. „Užívání léků nakoupených prostřednictvím nelegálních nabídek může přímo ohrozit zdraví nebo i život pacienta. Léčivé přípravky zakoupené od nelegálních prodejců mohou být padělky nebo nelegální léčivé přípravky mohou obsahovat nebezpečné látky, které nejsou uvedeny na obalu a tak podobně,“ upozornila Brunclíková.

„Zakoupení léčivého přípravku touto cestou zásadně nedoporučujeme,“ uzavřela.

Cvičení jako prevence duševních potíží? Až třetinu lidí může ochránit před depresí

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám