Hlavní obsah

Léky na covid budou od ledna ve všech lékárnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antivirotika proti covidu Paxlovid a Lagevrio budou od ledna moci být předepisovány i na e-recept a budou dostupné ve všech lékárnách. Ve čtvrtek o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Oba medikamenty doposud mohly vydávat pouze vybrané nemocniční lékárny na základě papírového receptu, neboť nebyly hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Antivirotikum Paxlovid

Článek

„Po 1. lednu 2023 lékaři ošetřující pacienta s onemocněním covid-19, který je ve vysokém riziku progrese do závažného průběhu onemocnění, již nebudou vystavovat doklad, který bylo možné uplatnit pouze v nemocnicích s aplikačními centry, ale vystaví standardně elektronický recept, na základě kterého bude lék pacientovi vydán v kterékoliv lékárně,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Antivirotika ve formě tablet jsou určena k léčbě covidu v domácím prostředí a zabraňují rozvinutí těžké formy onemocnění s nutností hospitalizace, která hrozí u rizikových pacientů.

Ministerstvo podmínky úhrady stanovilo formou mimořádného opatření, což umožnila novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, jež začala platit v prosinci.

V souvislosti s covidem se v Evropě, a nejen tam, řeší možná opatření pro cestující z Číny, která se potýká s další vlnou epidemie.

Povinné testování cestujících z Číny se zatím nechystá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám