Hlavní obsah

Nechci zasahovat do voleb, řekl Orbán v Ústí a odešel na setkání s voliči ANO

– Praha

Maďarský premiér Viktor Orbán při návštěvě Ústeckého kraje, kde vede kandidátku premiér Andrej Babiš (ANO), prohlásil, že nechce zasahovat do letošních voleb do Poslanecké sněmovny. Hned poté zamířil do ústeckého divadla za příznivci a členy hnutí ANO.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán vycházejí z kabiny lanovky na Větruši v Ústí nad Labem

Článek

„U vás budou letos volby. A ačkoliv my nechceme zasahovat do voleb v žádné zemi, protože o osudu Čechů mají rozhodovat Češi, tak nelituji toho, že jsem vás dnes mohl navštívit a mohl rokovat s vaším premiérem. A jsem vděčný za to, že k setkání dochází v Ústí nad Labem,“ řekl ve středu odpoledne na tiskové konferenci obou premiérů Orbán.

Po ní se spolu s Babišem odebral do ústeckého divadla na setkání s příznivci a členy hnutí ANO.

Orbán dorazil do Ústeckého kraje, kde kandiduje Babiš. Hanba, křičeli demonstranti

Domácí

„Cestou do Ústí nad Labem jsem se dozvěděl, že pro pana premiéra je Ústí nad Labem nejlepší místo v České republice,“ prohlásil Babiš, který v Ústeckém kraji kandiduje do Poslanecké sněmovny.

Babiš: Orbán ČR obdivuje 

Podle českého předsedy vlády je Orbán velkým obdivovatelem České republiky. „Obdivuje, jak se České republice daří, jak máme nejmenší nezaměstnanost v celé Evropě a jak máme nejmenší zadlužení ze všech zemí, se kterými sousedíme,“ uvedl premiér.

„Vždycky jste byli před námi a jinak tomu není ani teď,“ poznamenal Orbán.

EU rozhodne o migračním paktu po německých a francouzských volbách

Zahraniční

Večerní akce s voliči ANO se konala v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem. Šlo o součást kampaně hnutí, Babiš s Orbánem debatovali a za nimi se tyčil nápis „Až do roztrhání těla,” což je heslo kampaně ANO. Premiéři otevírali témata jako je rodinná politika, imigrace či sociální problémy. Příznivci hnutí jim oběma tleskali.

Před divadlem po celou dobu čekal menší dav demonstrantů. V rukách třímali nápisy hlásající například „Sraz diktátorů” nebo „Budoucnost je Evropa a Euro. Ne. Babiš!”. Při odchodu Orbánovi řekli, že je „Putinova coura.” Při odchodu ho vypískali.

V divadle byla obsazena téměř všechna sedadla, přišlo několik desítek lidí, včetně starostů a primátorů z hnutí ANO v Ústeckém kraji. Stoupenci výroky obou premiérů odměňovali hlasitým potleskem. Někteří lidé byli pozvaní, všichni pak prošli bezpečnostní kontrolou.

Orbán hodlá ignorovat výbor pro lidská práva

Zahraniční

Předsedu maďarské vlády přijal Babiš už ve středu ráno v Kramářově vile v Praze. Tam čekali demonstranti, a to mimo jiné s vlajkami Evropské unie. Odpoledne pak premiéři dorazili společně do Ústí nad Labem, kde poobědvali.

Slavnostní oběd byl připraven na zámečku Větruše, kde hnutí ANO na začátku září startovalo svou volební kampaň. Před Větruší na předsedy vlád čekalo také několik lidí s transparenty. „Hanba,” křičeli, když Orbán s Babišem vystoupili z lanovky. Ti skupinku přešli a vstoupili do restaurace. Na plánovanou společnou fotografii před zámečkem se tak nezastavili.

Reklama

Výběr článků

Načítám