Hlavní obsah

Nečasova vláda ustála další hlasování o nedůvěře

– Praha • Aktualizováno

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) přestála další hlasování o vyslovení nedůvěře. To iniciovala opoziční sociální demokracie v reakci na telefonáty mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) s policií a Nečasovu neochotu šéfa státní pokladny kvůli tomu odvolat.

Foto: Michal Krumphanzl , ČTK

Premiér Petr Nečas (vpravo) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem během jednání v poslanecké sněmovně

Článek

Výsledek hlasování se očekával, opozice neměla potřebný počet 101 hlasů. Nakonec jich měla k dispozici jen 89. Proti vyslovení nedůvěry hlasovalo rovněž 89 poslanců, ostatní byli nepřítomní.

"Sněmovna návrh usnesení nepřijala," konstatovala předsedkyně komory Miroslava Němcová (ODS). Připomněla, že začínají poslanecké prázdniny, Sněmovna se znovu sejde v září.

Opozice varuje před ohrožením demokracie

"Tady jde o hroucení státu," prohlásil na adresu vlády během svého vystoupení místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. "Vy si myslíte, že česká demokracie tohle všechno snese?“ ptal se a varoval, že dnešek je klíčový pro budoucnost demokracie. S odkazem na T. G. Masaryka vyslovil obavu, že by politici mohli poslat ideál demokracie „do háje“.

"ČSSD nemá morální právo kritizovat cokoliv co se dělo na ministerstvu obrany," reagoval na kritiku premiér Nečas a připomněl ČSSD její vládní působení i dlouhodobou absenci výběrových řízení na ministerstvu obrany za sociálnědemokratických ministrů. Podotkl také, že "nikdo v ČR nebrání vyšetřování korupce a trestných činů“, jak tvrdí opozice.

Nečasova vláda ustála již čtvrté hlasování o nedůvěře.

Nečas nereagoval

Opozici také pobouřilo, že premiér Nečas nereagoval na páteční žádost sněmovního bezpečnostního výboru, aby ministra Kalouska odvolal. K usnesení se dobrali na základě tvrzení policejního prezidenta Petra Lessyho, že si s Kalouskem telefonoval ve věci vyšetřování kauzy CASA, přičemž měl ministr pronést „nevhodné výroky na adresu policie“.

Miroslav Kalousek popírá, že by se mluvilo o letounech CASA. Lessy podle něj chtěl peníze na policejní passaty. [celá zpráva]

Kalousek ve středu oznámil, že na Lessyho podává občanskoprávní žalobu. [celá zpráva]

Obviněná Parkanová

Policie v souvislosti s údajně předraženým nákupem letounů CASA pro českou armádu obvinila exministryni Vlastu Parkanovou (TOP 09) a bývalého šéfa sekce vyzbrojování ministerstva obrany Jiřího Staňka.

Vyšetřovatelé tvrdí, že v souvislosti s obchodem za 3,5 miliardy korun státu vznikla škoda ve výši 658 miliónů korun. Prokazovat to má posudek, který si policisté nechali zpracovat a podle něhož se daly letouny nakoupit právě o 658 miliónů korun levněji. Parkanová svou vinu odmítá a tvrdí, že povinnost zadávat posudek jí žádný zákon neukládal.

Miroslav Kalousek již dříve uvedl, že rozhodnutí o nákupu letadel CASA přijala celá vláda a nikoliv jen Parkanová, s jejímž obviněním nesouhlasí.

Anketa

Je dobře, že Nečasova vláda přestála hlasování o důvěře?
Ano, je potřeba pokračovat v reformách.
11,2 %
Ne, vláda by měla skončit.
76,3 %
Je to jedno, opozice nenabízí alternativu.
12,5 %
Celkem hlasovalo 20490 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám