Hlavní obsah

Kalousek v protiútoku: Lessy lhal, chtěl peníze na passaty

Právo, Novinky, jov, jt
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve středu přešel do protiútoku a předložil listiny, které podle něj dokazují, že policejní prezident Petr Lessy lhal, když tvrdil, že s ním po telefonu neřešil peníze na policejní automobily Volkswagen Passat, ale kauzu nákupu transportních letounů CASA. Lessy se podle Kalouska peněz na passaty dožadoval už v lednu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) rozdává dokumenty, které mají podpořit jeho verzi ve sporu s policejním prezidentem Petrem Lessym. Vpravo přihlíží předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

Článek

Na pátečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru Lessy popřel, že by s Kalouskem telefonicky řešil policejní automobily. Prohlásil, že téma passatů je pro něj naprosto nová informace. Kalousek ve středu přišel s protitahem, když odkázal na úřední dopis, ve kterém policejní prezident Lessy požádal ministra vnitra Jana Kubiceho o peníze na passaty.

„Žádáme o přidělení účelové částky pro oblast efektivního využívání speciálně upravených vozidel VW Passat zařazených do pracovního týmu „AUTO - TEAM“, kdy se jedná o částku 17 000 000 Kč, a na obnovu stávajících technických prostředků určených pro kontrolu dodržování rychlostních limitů, agresivního způsobu jízdy, pátrání o odcizených vozidlech apod., kdy se jedná o částku 77 000 000 Kč,“ napsal v lednu Lessy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policisté při přebírání nových vozů

Kubice se následně v květnu obrátil dopisem na Kalouska, kdy požádal o posouzení přidělení celkové částky 94,7 miliónu korun. Ministr financí to odmítl. „Musím bohužel odmítnout vaši žádost o navyšování výdajů státního rozpočtu na rok 2012 a 2013,“ uvedl Kalousek, který odkázal na vývoj veřejných rozpočtů.

Ministr zažil s ČSSD zklamání sezóny

Kalousek na středečním jednání Sněmovny uvedl, že v rámci telefonního hovoru Lessy pronesl: „A když už vás mám na drátě, vy jste nám loni pomohl s těmi passaty, já bych letos potřeboval pomoci zase.“ Na dotaz, o kolik jde peněz, policejní prezident podle Kalouska hovořil o částce zhruba do 20 miliónů korun. To odpovídá částce 17 miliónů, o kterou policejní prezident písemně žádal v lednu.

„Těžko bychom tedy hledali pádnější argument, že policejní prezident zcela objektivně klame a nemluví pravdu,“ komentoval Kalousek listiny, které předložil. Jednání bezpečnostního výboru, kde Lessy debatu o passatech popřel, ministr označil za zinscenované divadlo. „Kdy předem určení herci pokládali předem domluvené otázky a pan policejní prezident odpovídal předem domluvené odpovědi. Odpovědi, které se absolutně liší od objektivní a písemně doložitelné skutečnosti,“ řekl Kalousek.

Šéf rezortu financí si při té příležitosti rýpl do ČSSD, která stojí na straně Lessyho. „Měl jsem vždy soc. dem. za politickou stranu, se kterou máme poněkud odlišné nebo výrazně odlišné názory na přerozdělovací mechanismy ve společnosti, nicméně skutečně, že někteří, netvrdím, že všichni, ale že někteří soc. dem. převzali bártovsko-morozovské manýry, že pro některé soc. dem. je politický styl pana poslance Skokana natolik přitažlivý, že ho převzali, to je pro mě asi tak to největší zklamání sezóny,“ uvedl Kalousek.

Právě poslanec VV Petr Skokan minulý týden v pátek na jednání Sněmovny přečetl přepis telefonátu, v němž jej měl ministr financí loni v září častovat nevybíravými výrazy. Kalousek to označil za bláboly. [celá zpráva]

 Nešlo o žádost o peníze na passaty, reagoval Lessy

„Slova pana Kalouska nebudu nijak komentovat, nicméně ty písemnosti pochází z ředitelství služby dopravní policie a v žádném případě nešlo o žádost o peníze na passaty,“ řekl Právu Lessy. Dokumenty se podle něj ve skutečnosti týkaly projektu na obměnu radarové techniky. „Co se týče passatů, tak k těm tam byla jen malá část, a to na provoz,“ poznamenal policejní prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policejní prezident Petr Lessy na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny.

Lessy zároveň opakovaně odmítl tvrzení ministra Kalouska, že právě o passatech byla řeč v inkriminovaném vzájemném telefonátu. „Tam nepadlo ani slůvko o passatech ani o jakýchkoliv provozních záležitostech policie. Více se k tomu už nebudu vyjadřovat,“ konstatoval Lessy. Už dříve přitom řekl, že v telefonu s ním Kalousek mluvil o kauze Casa.

Reklama

Výběr článků

Načítám