Hlavní obsah

ON-LINE: Jak poslanci probírali důvěru ve vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna je ve středu odpoledne ve znamení mimořádných schůzí kabinetu. Nejprve se opozice pokusila prosadit vznik vyšetřovací komise k možným snahám o ovlivňování policejního vyšetřování v souvislosti s kauzou CASA. To se jí nepodařilo, neboť nebyl schválen pořad schůze. Poté se poslanci začali věnovat schůzi, jejímž tématem je vyslovení důvěry či nedůvěry kabinetu. Vláda i napočtvrté hlasování ustála.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Opoziční lavice ve Sněmovně

Článek

22:56 - František Laudát (TOP09) potvrdil výsledek hlasování 89:89. Sněmovna návrh usnesení nepřijala. Nečasova vláda zůstává. Poslanci se rozjíždí na prázdniny. Znovu se sejdou v září.

22: 52 - Ze součtu Novinek vyplývá, že pro vyslovení nedůvěry hlasovalo jen 89 poslanců. K pádu vlády bylo třeba 101 hlasů.

22:47 - Skončilo hlasování, výsledek bude oznámen v 22:56. Koalice ale nedala dohromady dostatek hlasů na vyslovení nedůvěry.

22:29 - Je ukončena rozprava.

22:26 - Slovo si ještě vzal Lubomír Zaorálek (ČSSD). Připomněl, že debaty se nezúčastnilo množství ministrů - připomněl šéfy resortů školství a kultury Petra Fialy a Alena Hanáková. Vláda se podle Zaorálka chová jako "státní mafie".

22:14 - Stanislav Grospič (KSČM) je posledním přihlášeným do řádné debaty.

21:57 - Řečníci se střídají v kratších intervalech. "Pojďme už konečně hlasovat," vyzval šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a sklidil potlesk.

21:50 - Po Stanislavu Humlovi a Kristýně Kočí vystoupil znovu poslanec Korte. "Marnost nad marnost," upřesnil svá předchozí slova.

21:43 - Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se obul do Věcí veřejných. Připomněl, že VV nechtěly po minulých volbách s jeho stranou ani formálně jednat o sestavení vlády. Podle něj tak VV zradily svůj projekt hned v úvodu, protože měly spíše levicový program. Sobotka se pozastavil nad tím, že VV teď vládu kritizují.

21:15 - Hovoří Vít Bárta (VV). Po něm jsou přihlášeni další tři poslanci.

21:08 - U řečnického pultu svým barytonem opět zazpíval Daniel Korte (TOP 09). Jeho (zřejmě) angličtině ovšem málokdo rozuměl.

20:55 - Josef Novotný z VV tepal do Miroslava Kalouska a celé vlády. Pokračuje v tom i František Laudát (TOP 09). S odkazem na teroristický útok v Bulharsku žádal, aby vláda neodpálila i českou demokracii.

20:32 - Před poloprázdným plénem hovoří Martin Doktor (nezařazený). Připomněl, že sociální demokraté v minulosti s Miroslavem Kalouskem vládli a nekritizovali ho. "To nechápu," řekl. Policejní prezident Lessy podle něj záležitost s telefonáty nevhodně prezentuje. "Pokud má pocit, že byl porušen zákon, ať podá žalobu," vyzval Doktor.

20:20 - Semelovou u pultu vystřídala poslankyně VV Jana Drastichová. Po její krátké řeči se slova ujal komunista Josef Nekla. "Odstupte. Od minimálně 80 procent lidí sklidíte potlesk," vyzval vládu k rezignaci.

20:10 - K řečnickému pultu přišla Marta Semelová z KSČM. "Jste schopni vybírat nájemné i u lidí pod mostem," osočila kabinet a vyzvala vládu k rezignaci.

20:00 - Slova se ujal komunistický poslanec Pavel Hojda.

19:59 -  Kolegové mu vyhověli. Schůze se tak může protáhnout.

19:57 - Jeroným Tejc požádal, aby Sněmovna mohla hlasovat po 21. hodině i po půlnoci.

19:39 - Slovo si vzal další z komunistických zákonodárců, poslanec Alexandr Černý.

19:31 - Marková se věnuje zejména kritice situace ve zdravotnictví, které je její doménou.

19:23 - Svými argumenty pro konec kabinetu se rozhodla přispět i komunistická poslankyně Soňa Marková. Jediný úspěch vlády je prý ten, že se dosud nerozpadla.

19:21 - Ministra Kalouska označil Dolejš za "Terminátora české pravice a náhradního premiéra".

19:10 - Grebeníčka vystřídal jeho stranický kolega Jiří Dolejš. Podle něj nyní "zažíváme bankrot iluzí". Místo práce pro lidi dochází podle něj ke sporům o dělení kořisti

19:07 - Grebeníček pranýřuje například "sociální bezohlednost vlády", která se podle něj stala trvalou konstantou koalice.

18:58 - Po Opálkovi začal hovořit další z komunistických rétorů, někdejší předseda Miroslav Grebeníček. Nynější mocipáni podle něj přehlížejí názory občanů. Inspirovali se prý u předlistopadových prominentů.

18:49 - Opálka hovoří mimo jiné o nespravedlnostech, které nynější vláda páchá na občanech.

18:42 - I komunistický poslanec patří k těm, kteří mají vystoupení připravené a předčítají jej prořídlému sálu.

18:36 - Slova se ujal komunistický poslanec Miroslav Opálka

18:31 -  Peake se podivuje jistotě s níž se opozice posouvá do role soudce a má jasno, jak probíhaly rozhovory Miroslava Kalouska. "Já vím, že Kalousek je hrubián," připustila Peake a nechápe proto, že to najednou překvapuje opozici. Vše by podle ní měla vyšetřit policie a rozhodnout justice.

18:27 - Na Haška i další řečníky reaguje vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

18:23 - Hašek apeluje na koaliční poslance a táže se jich, zda věří vládě, která se podle něj zpronevěřuje vlastním slibům.

18:17 - Paroubka vystřídal místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas (ODS)

18:15 - Poslancům se Paroubek mimo jiné svěřil se svým srovnáním spotřebního koše v ČR a v Německu. Následně srovnává i platy a důchody v obou zemích. Příjmy německých občanů jsou výrazně vyšší. Patrně i za tyto rozdíly může nynější vláda.

18:12 - Paroubek hovoří k prořídlému sálu Sněmovny již půl hodiny.

18:08 - Paroubek lituje, že ve Sněmovně chybí ministr vnitra Jan Kubice. Chtěl by mu prý věnovat jednu z knih, které sepsal o svém působení v politice.

18:03 - Paroubek hovoří o "hrůzných ekonomických faktech a debaklu hospodářské politiky pravice".

17:50 - Paroubek začíná předčítat připravený projev.

17:47 - Paroubek připomíná úspěchy někdejších sociálnědemokratických vlád a staví je do kontrastu s nynějším stavem.

17:43 - Slova se ujal předseda NS-LEV21 Jiří Paroubek a hned se pozastavil nad prořídlými vládními lavicemi. Zmiňuje i absenci ministra zahraničí, byť nepochybně ví, že je na zahraniční cestě v Asii a sotva může být na jednání přítomen.

17:42 - Filip kritizuje vládu, která podle něj omítá s opozicí diskutovat. "Zkuste ověřit vlastní důvěryhodnost v předčasných volbách," vyzval koaliční poslance s tím, že kdyby vláda padla, vzdal by se i dovolené.

17:38 -  "My vám nemůžeme věřit," tvrdí Filip s tím, že vládní strany si "dělají z demokracie služku".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek (vlevo) a Jeroným Tejc (oba ČSSD).

17:32 - Sobotku vystřídal za řečnickým pultíkem šéf komunistů Vojtěch Filip. I on hodlá reagovat na slova premiéra. Nečas se prý "nechce podívat pravdě do očí".

17:29 - Sobotka znovu kritizuje veškeré vládou prosazované reformy a označuje je za špatné a škodlivé.

17:25 - Sobotka pokračuje v popírání předchozího Nečasova vystoupení.

17:17 - Sobotka rozporuje Nečasovo vystoupení a znovu kritizuje kroky vlády. "Tato vláda předvádí vysokou míru nekompetentnosti," tvrdí Sobotka s tím, že jakákoliv jiná vláda by byla lepší.

17:12 - Johna vystřídal znovu předseda ČSSD Sobotka.

17:10 - John předčítá kolegům připravený projev.

17:07 - Předseda VV Radek John se holedbá, že VV nejsou na rozdíl od dalších stran zapojeny do žádných pochybných zakázek a kauz. I on hovoří o ohrožení právního státu.

17:05 - Podle Zaorálka jde dnes o charakter české demokracie a to, zda nepošleme ideál demokracie "do háje". Zaorálek se opakovaně dovolává T. G. Masaryka a jeho ideálů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

17:00 - Zaorálek divoce gestikuluje a hřímá. "Tady jde o hroucení státu," uvedl s poukazem na Kalouskovo chování.  "Vy si myslíte, že česká demokracie tohle všechno snese, nezdá se vám, že tady riskujeme příliš," táže se Zaorálek.

16:57 - Zaorálek se pozastavuje nad pokáráním, které Nečas směřoval ke Kalouskovi. Kalousek se prý chová v duchu hesla "stát jsem já".

16:47 - Premiérovo vystoupení spustilo smršť faktických poznámek opozice.

16:44 - Nečas sklidil dlouhotrvající potlesk koaličních poslanců.

16:43 - Nečas připomněl ČSSD i kauzu Davida Ratha a pozastavil se nad tím, zda peníze shromažďoval pro sebe či na financování strany, za níž byl hejtmanem.

16:41 - "ČSSD nemá morální právo kritizovat cokoliv co se dělo na ministerstvo obrany," uvedl Nečas a připomněl ČSSD její vládní působení i dlouhodobou absenci výběrových řízení na ministerstvu obrany za sociálnědemokratických ministrů.

16:36 - Premiér připomněl ČSSD její kauzy směřované ke kriminalizaci policie.

16:34 -  Nečase se otočil ke Kalouskovi a neodpustil si poznámky, že jeho telefonáty vyšetřovateli nebyly motivovány ani hlavou ani srdcem, ale jinou částí těla

16:33 - Žádný neodvolatelný ministr ve vládě neexistuje, zdůraznil premiér a připomněl dosavadní změny v kabinetu.

16:32 - O vině mají podle Nečase rozhodovat soudy, nikoliv Sněmovna či média. Spor Kalouska s Lessy je podle něj sporem a pravdomluvnost a důvěryhodnost. Nečas uvedl, že vyšetřovatelům věří.

16:30 - "Nikdo v ČR nebrání vyšetřování korupce a trestných činů," uvedl Nečas. Pokud se to děje, měly by být předloženy důkazy.

16:29 - Recepty ČSSD na ozdravení ekonomiky odpovídají podle Nečase "70. letům minulého století".

16:27 - Premiér obhajuje i další kroky vlády a dává je do kontrasty k plánům ČSSD, která by zvedla daňovou kvótu o tři procentní body. "To by byla rána do vazu české ekonomiky," tvrdí Nečas.

16:22 - Podle Nečase splnila za dva roky vláda 60 procent svého programu. Reformy jsou podle něj nezbytné. Evropské státy totiž přestávají být konkurenceschopné a navíc čelí negativnímu demografickému trendu.

16:18 -  Nečas připomněl, že ČR dnes získala od ratingové agentury kladné hodnocení ekonomické stability a připomněl, že úroky z desetiletých dluhopisů jsou na úrovni 2,5 procenta.

16:16 - Premiér označil opakované hlasování o vyslovení důvěry za krok "na hranici populistického divadla" a připomněl, že opozice nemá na jednání ani všechny vlastní poslance.

16:13 - Po Sobotkovi se slova ujal premiér Nečas.

16:11 - Sobotka již za řečnickým pultíkem hřímá 20 minut.

16:08 - Sobotka neváhá vyjmenovat kauzy, které přičítá vládě. Připojuje však i kritiku vládních reforem.

16:05 - Sobotka hájí postup policejního prezidenta. Pravicová vláda prý pošlapává nezávislost policie i justice.

16:02 - Spory policejního prezidenta s ministrem financí a dalšími politiky prý demoralizují policii i veřejnost. Nečasovi jde podle Sobotky o odvolání policejního prezidenta, nikoliv o vyšetření kauzy.

15:57 - Sobotka připomíná vývoj vyšetřování kauzy CASA i výroky ministra Kalouska na adresu policie.

15:50 - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na úvod svého vystoupení vyzval kolegy, aby hlasovali pro vyslovení nedůvěry kabinetu.

15:48 - Předsedkyně komory Miroslava Němcová zahájila další schůzi Sněmovny. Poslanci na ní rozhodnou o vyslovení či nevyslovení důvěry kabinetu.

15:35 - Pořad schůze nebyl schválen. Pro hlasovalo 88 poslanců, proti 89. Za 10 minut začne schůze k vyslovení nedůvěry vládě.

15:34 - Poslanci budou jednat o schválení pořadu schůze.

15:32 - John teatrálně paroduje verzi prezentovanou Kalouskem. "Věříte tomu někdo?" položil si řečnickou otázku. "Jenom blázen," uzavřel John.

15:31 - Předseda VV Radek John tvrdí, že "Kalousek předložil důkazy proti sobě". "Tak jak to říká on, to nemohlo být," tvrdí John.

15:30 - Klasnová zpochybňuje dokumenty předložené na plénu Kalouskem.

15:28 - ČR začíná podle Sobotky "připomínat banánovou republiku", což zemi poškozuje. "Nikdo se nemůže divit, že ČSSD podporuje vznik vyšetřovací komise," uzavřel Sobotka.

15:25 - Kalousek s Nečasem se za Sobotkovými zády s úsměvem ve tváři baví. Sobotka zdůvodňuje proč premiér Kalouska neodvolal a připomíná ministrovu roli v TOP 09 i to, že oslabení této strany může pomoci premiérově mateřské partaji, kterou je ODS.

15:18 - Sobotka obhajuje smysl vyšetřovacích komisí, které podle něj nynější vládní koalice a priori odmítá.

15:17 - Dalším řečníkem je předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

15:15 - Tejc cituje Lessyho slova o "odstíhání", které měl Kalousek pronést.

15:12 - Tejc předčítá stenozáznam z jednání výboru, na němž se poslanci dozvěděli, že Lessy s Kalouskem telefonicky hovořil.

15:10 - Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc zpochybňuje dokumenty, které Kalousek citoval.

15:07 - Zaorálek míní, že už jen telefonováním s policisty se mohl Kalousek dopustit trestného činu.

15:05 -  Podle Zaorálka je Kalousek ve střetu zájmů, neboť se jej kauzy dotýkají. "Papíry", které Kalousek rozdává, by měl podle Zaorálka dát právě komisi. "Není podstatné, kdo lhal a nelhal," tvrdí Zaorálek.

15:01 - Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek vyčetl Kalouskovi, že Sněmovnu zdržel a vyslovil se pro vznik komise. "Nesloužím žádné klice," zdůraznil Zaorálek s tím, že k práci policie je i kritický.

14:59 - Kalousek vyjádřil zklamání nad tím, že část poslanců ČSSD přijala styl Víta Bárty. "Nemusíte vyšetřovat, kdo nemluvil pravdu," uzavřel své vystoupení Kalousek a zopakoval slova o lži Petra Lessyho.

14:57 - Podle Kalouska se Lessy pokusil poškodit jeho, vládu i TOP 09. Ministr uvedl, že Lessyho vystoupení na jednání výboru bylo zinscenované.

14:55 - "Policejní prezident nemluví pravdu," shrnul své argumenty Kalousek a odkázal na materiály, z nichž citoval.

14:53 - Kalousek připomněl, že Lessy odmítl jeho tvrzení o obsahu rozhovoru. Kalousek tvrdil, že tématem byla finanční výpomoc policii, o níž měl Lessy žádat podobně jako při nákupu policejních passatů. Lessy minulý týden v pátek tvrdil, že nic z toho neproběhlo. Kalousek nyní cituje z dokumentů, které si letos kvůli passatům vyměnil Lessy, Kalousek a ministr vnitra Kubice.

14:49 - Ministr poukazuje na údajné rozpory v tvrzeních policejního prezidenta. Kalousek upozornil, že Lessy jinak hovořil na zasedání bezpečnostního výboru minulý týden ve čtvrtek a následně den poté. [celá zpráva]

14:45 - Kalousek se ujal slova.

14:44 - "Máme právo vědět, zda Miroslav Kalousek ovlivňoval a zastrašoval policejní důstojníky," uvedla Klasnová.

14:42 - Klasnová obsáhle zdůvodňuje potřebu vyšetření možného ovlivňování práce policie v kauze CASA.

14:38 - Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová zdůvodňuje, proč její strana žádá o sestavení vyšetřovací komise. Uvádí zejména angažování ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ve vyšetřování celé kauzy. Kalousek telefonicky hovořil jak s vyšetřovatelem, tak s policejním prezidentem.

14:35 - Němcová seznámila poslance s kolegy, kteří jsou na dnešní jednání omluveni.

14:31 - Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) zahájila mimořádnou 43. schůzi Sněmovny.

Na základě rozložení sil ve Sněmovně se dá předpokládat, že opoziční ČSSD, KSČM a VV neuspějí.

V případě první schůze se dá předpokládat, že Sněmovna neschválí její program. Při hlasování o vyslovení nedůvěry pak nebude mít opozice potřebných 101 hlasů na svržení kabinetu.

Obě mimořádné schůze byly svolány kvůli nynějšímu prošetřování nákupu vojenských letounů CASA. Policie obvinila v souvislosti s jejich pořízením exministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09).  [celá zpráva]

Její stranický kolega a ministr financí Miroslav Kalousek pak telefonicky hovořil jak s vyšetřovatelem kauzy, tak s policejním prezidentem Petrem Lessym. To opozice považuje za nepřípustný nátlak.

Kalousek ve středu oznámil, že předloží dokumenty, které dokáží, že policejní prezident lže. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám