Hlavní obsah

Nečas zpochybnil, že příštího prezidenta vyberou lidé v přímé volbě

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Šéf ODS Petr Nečas v úterý prohlásil, že existuje hrozba zvolení expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka prezidentem. Podle něj by se k tomu otevřela cesta, kdyby ČSSD získala příliš mnoho senátorů, kteří by pak mohli Paroubka na Hrad za tři roky prosazovat. Jenže koaliční smlouva počítá se zavedením přímé volby, v jejímž rámci nehraje obsazení parlamentu roli. Podle Nečase by však většina soc. dem. v Senátu blokovala i nutné ústavní změny, přitom jeho vláda nedávno návrh ČSSD na přímou volbu odmítla.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministerský předseda Petr Nečas (ODS)

Článek

Nečas na tiskové konferenci upozornil, že Paroubek dosud nikdy neodmítl, že by se nechtěl stát opět předsedou své strany. Kromě toho exšéf soc. dem. několikrát otevřeně připustil, že by se o prezidentský post rád ucházel, poznamenal premiér.

Paroubek ale v úterý v prohlášení rozeslaném Lidovým domem oznámil, že o post prezidenta nestojí. „Na tuto funkci neaspiruji, neboť jsem v minulosti jasně řekl, že bych nejdříve musel po těchto volbách obstát jako premiér,“ uvedl Paroubek.

ČSSD s většinou prý přímou volbu zablokuje

V koaliční smlouvě ODS, TOP 09 a VV se však strany zavázaly prosadit přímou volbu prezidenta. V tom případě by nemělo vliv rozložení sil v parlamentu, ale pouze hlasy voličů. Přímou volbu prezidenta navíc dlouhodobě propaguje i ČSSD. Nečas to však vidí jinak.

„Veřejnost se může velmi podivit ve chvíli, kdy levice získá teoretickou prezidentskou většinu 141 hlasů, jak rychle sociální demokraté zapomenou na přímou volbu prezidenta. Jinými slovy, kdo nechce Jiřího Paroubka na Hradě, ať jde k volbám a řekne ‚ne‘ senátorům z řad soc. dem.,“ prohlásil premiér.

Přitom to byla ale jeho vláda, která návrh právě ČSSD zamítla s tím, že sama připraví lepší.

Mluvčí vlády Martin Kupka řekl, že Nečasova slova lze číst tak, že v zájmu plánů ČSSD na zvolení Paroubka prezidentem, by byla ochotna i zablokovat ústavní zákon o přímé volbě prezidenta.

Sobotka: podporujeme Švejnara

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na prohlášení šéfa ODS uvedl, že jeho strana s přímou volbou počítá - a vůbec poprvé v této souvislosti zaznělo konkrétní jméno. Jako jednoho z možných kandidátů, kterého by ČSSD podpořila, vidí Sobotka ekonoma Jana Švejnara. Toho strana podporovala i před dvěma lety.

Zavázal se navíc, že soc. dem. bude i nadále usilovat o změnu Ústavy ve prospěch zavedení přímé volby.

Pro schválení změny Ústavy je třeba třípětinové většiny všech poslanců i třípětinové většiny přítomných senátorů.

Anketa

Věříte, že politici do příštího výběru prezidenta prosadí přímou volbu?
Ano
7,6 %
Ne
92,4 %
Celkem hlasovalo 11414 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám