Hlavní obsah

Nečas hrozí před volbami Paroubkem na Hradě. Chceme Švejnara, zní z ČSSD

Novinky, jim, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér a předseda ODS Petr Nečas v úterý na tiskové konferenci vyzval občany, aby podpořili v druhém kole senátních voleb kandidáty ODS. Podle něj totiž bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek stále usiluje o post hlavy státu, k čemuž potřebuje co nejvíce mandátů v obou komorách. Kdo nechce Paroubka na Hradě, ať podpoří ODS, zaznělo na brífinku. ČSSD na to reagovala prohlášením, že bude do funkce prezidenta podporovat ekonoma Jana Švejnara.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

„Kdo nechce Paroubka na Hradě, ať řekne ne a jde k volbám a podpoří některého z našich kandidátů,“ vyzval Nečas voliče.

Bývalý šéf ČSSD po jarních volbách, kdy jeho vítězná strana nezískala dostatek hlasů, aby mohla formovat vládu, rezignoval na nejvyšší stranický post, ponechal si jen mandát poslance a funkci předsedy strany na Praze 5.

Nečas sice připustil, že si řada sociálních demokratů po odchodu Paroubka do ústraní oddechla, přesto podle něj varianta, že by se Paroubek vrátil na výsluní, není zcela pasé.

Toto riziko je tady nesmírně vysoké.

„Není ale spolehlivý způsob, než mu v tom takto zabránit, aby jim zase nepředsedal. Toto riziko je tady nesmírně vysoké. On několikrát otevřeně připustil, že by se prezidentem rád stal a sociální demokraté ani on sám nikdy nevyvrátili, že už se o to ucházet nebude,“ zdůraznil Nečas.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ODS Petr Nečas varuje před většinou pro ČSSD v Senátu.

A co přímá volba?

K prosazení svého kandidáta na prezidenta potřebuje navrhující strana mít většinu v obou komorách parlamentu. Definitivně se o rozložení sil v parlamentu před volbou prezidenta rozhodne až za dva roky. V roce 2012 by ovšem mohlo podle analytiků dojít k podobnému odmítnutí vládních kroků jako v roce 2008, kdy opoziční ČSSD dosáhla historického vítězství.

Volba prezidenta se bude konat v roce 2013. Koaliční smlouva stran VV, TOP 09 a ODS však počítá se zavedením přímé volby prezidenta, v níž by rozložení sil v parlamentu již nemělo význam. Nečas tak dal nepřímo najevo, že se jeho kabinetu nemusí podařit do příští volby nového prezidenta Ústavu změnit, ačkoli přímou volbu podporují i soc. dem.

"Veřejnost se může velmi podivit ve chvíli, kdy levice získá teoretickou prezidentskou většinu 141 hlasů, jak rychle sociální demokraté zapomenou na přímou volbu prezidenta," prohlásil Nečas.

ČSSD: podporujeme Švejnara

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na Nečasova tvrzení uvedl, že jeho strana jednoznačně prosazuje přímou volbu prezidenta. Jako jednoho z možných kandidátů, kterého by ČSSD podpořila, vidí Sobotka ekonoma Jana Švejnara. Toho soc. dem. neúspěšně prosazovala už v prezidentské volbě v roce 2008. „V případě, že ČSSD získá senátní většinu, bude i nadále přímou volbu prezidenta podporovat,“ slíbil lídr ČSSD.

"To je stejné strašení, jako kdybychom my říkali, že přijdou s Topolánkem," komentoval slova lídra ODS místopředseda soc. dem. a kandidát do Senátu Zdeněk Škromach.

Poslanec Jiří Paroubek se posléze také ozval. Ujišťoval, že o kandidaturu na prezidenta nemá zájem a odkázal při tom na svá předchozí vyjádření, v nichž si kladl za podmínky kandidatury, že by se po jarních volbách stal premiérem a svou funkci zastával úspěšně.

Reklama

Výběr článků

Načítám