Hlavní obsah

Nagyová dřela pro Nečase jako kůň, teď ho stahuje ke dnu

Právo, Jan Martinek

Mluvilo se o ní jako o „krku, který kroutí hlavou české vlády“. Teď může Jana Nagyová, vrchní šéfka kabinetu premiéra, zlomit Petru Nečasovi vaz. Nagyová, někdejší mzdová účetní, se propracovala až na snad nejvlivnější místo v úřadu vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nagyová na kongresu ODS v listopadu 2012

Článek

Hovořilo se o její roli ve jmenování šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové, měla lobbovat za dnešního ministra zemědělství Petra Bendla, aby se stal, jakožto osoba Nečasovi loajální, šéfem středočeské ODS.

Proslýchalo se mnohé o jejích jednáních s „kmotry“ Romanem Janouškem a Tomášem Hrdličkou. Právě Nagyová rozhodovala o tom, kdo smí mít s premiérem schůzku a kdo ne.

Sama Nagyová, která s médii až na malé výjimky téměř nemluvila, svůj údajný velký vliv na Nečase spíše zlehčovala. V ojedinělém rozhovoru pro časopis Týden z roku 2011 se označila za úřednici.

„Vždycky jsem se snažila být spíše člověkem v pozadí, ať dříve ministra, nebo teď premiéra. Je moje práce potkávat se s různými lidmi. Všechny důležité věci si rozhoduje výhradně pan premiér, moje role je jen komunikační,“ odpověděla na otázku o svém vlivu na Nečase.

Ony spekulace měly ovšem i osobní rovinu: dlouho se už mluví o tom, že vztah Nečase s Nagyovou měl už dávno překročit pracovní hranici, a skutečnost, že premiér podal před několika dny žádost o rozvod, tyto spekulace jen přiživila.

Vůči nim se ohradil jak Nečas, který už v lednu (kdy informaci o krachu svého manželství už musel potvrdit) řekl, že za jeho manželskou krizí nestojí nikdo třetí, tak před lety Nagyová.

„Oba to bereme tak, že to prostě bohužel patří ke koloritu politické scény: strčit do nás, šťouchnout, dál a dál oživovat fámy, které se nikdy nepotvrdily,“ řekla tehdy.

Jméno vrchní ředitelky Nečasova kabinetu se začalo hlasitě probírat v médiích i začátkem loňského roku, kdy byla z úřadu vlády vynesena výše jejích odměn, které šplhaly až ke dvěma stovkám tisíců měsíčně.

Velmi rozezlený Nečas se své pravé ruky zastal už okřídlenými slovy: „Moji lidé dřou jako koně. Standardně 12 hodin denně. K tomu často i víkend. Ale o platy přece nejde, jde o to, atakovat mé okolí a potažmo mě. Vyfabrikovat nějaký takzvaný skandál.“

Jana Nagyová začala svou politickou kariéru v roce 1996 jako asistentka senátora Vladimíra Kulhánka, později byla oblastní manažerkou ODS v Karlových Varech. Odtamtud putovala už do hlavní kanceláře ODS, ve které působila jako vedoucí provozního oddělení, v roce 2006 si ji Nečas vzal na ministerstvo práce a poté i do Strakovy akademie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám