Hlavní obsah

Na sever Moravy se kvůli koronaviru vrací tvrdší opatření

Novinky, jam
Praha

Zatímco celé Česko až na výjimky od začátku července odloží roušky, protože epidemiologická situace je klidná, v Moravskoslezském kraji se kvůli velkému počtu nově potvrzených případů nákazy onemocněním covid-19 opatření opět zpřísňují. Od úterý se tam vrátí zákazy návštěv v nemocnicích či se omezí akce ve vnitřních prostorách z 500 na maximálně 100 lidí. V Praze mohou lidé bez roušky do MHD, ovšem kromě metra.

TK ministerstva zdravotnictví k vyhodnocení aktuální situace v lokálních ohniscích Video: ČTK

 
Článek

O nových opatřeních informoval na pondělní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Společně s ním se konference účastnili hlavní česká hygienička Jarmila Rážová, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistik Ladislav Dušek a vedoucí resortní pracovní skupiny pro rozvolňování opatření Rastislav Maďar.

Nakažených v ČR opět rychle přibývá, jen za neděli více než tři sta

Domácí

„Z pohledu celé České republiky je situace klidná a stabilní. Ve většině krajů nedochází k nárůstu a není potřeba se na to dívat nikterak tragicky. Nicméně na Karvinsku a Frýdecko-Místecku musíme být razantnější. Tam situace není úplně dobrá,“ řekl na úvod konference ministr Vojtěch s tím, že onemocnění se tam šíří zřejmě už i komunitně.

Ministr Vojtěch oznámil nová opatření

Domácí

Za výrazný nárůst případů může OKD

Právě tyto okresy mohou za výrazný nárůst počtu nových případů v posledních dnech. Za neděli přibylo více než 300 nově diagnostikovaných. Většinu z tohoto počtu má na svědomí masivní testování pracovníků dolů OKD a následné trasování jejich kontaktů.

Od úterý zde tedy znovu začne platit zákaz návštěv v nemocnicích, omezí se hromadné akce ve vnitřních prostorách či provoz přírodních koupališť na maximálně 100 lidí.

Babiš: Praha vypadá dobře, na Karvinsku budou zřejmě mimořádná opatření

Koronavirus

Podle Vojtěcha budou muset zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají přeshraniční pracovníky, po nich vyžadovat doložení negativního testu na covid-19.

Ohleduplnost a nepodceňování příznaků

Vojtěch i další řečníci nicméně upozornili, že ke zlepšení tamní situace je potřeba ohleduplnost a spořádanost lidí. Postěžovali si například na počínání některých společností, které v současnosti pořádají velké firemní akce.

„Pokud je ta společnost větší a má po republice více poboček, znamená to velký potenciál na zažehnutí nových ložisek na území České republiky. Narážíme na podceňování příznaků nemoci,” popsala problém hlavní hygienička.

Zbytek republiky může roušky od začátku července odložit. Jedinou výjimkou zůstává Praha, kde je nutné je mít nasazené v metru a taktéž na vnitřních hromadných akcích. V tramvaji, jiných povrchových dopravních prostředcích či obchodech už lidé nebudou muset mít zakrytý nos a ústa.

Ohnisko Praha: Zůstávají roušky v metru a na akcích nad 100 osob

Domácí

„Praha je víceméně stabilní, situace nikam neeskaluje. Vidíme zde ale pravidelné záchyty, zhruba dvacet případů denně,” sdělil Vojtěch.

Plošné reprodukční číslo je už zbytečné

Uvádění reprodukčního čísla vypočítaného plošně pro celou republiku je už zbytečné, zopakoval na tiskové konferenci šéf statistiků Dušek. Podle něj se situace v Praze uklidňuje a současné reprodukční číslo, tedy kolik dalších lidí může nakazit jeden nemocný člověk, se pro metropoli pohybuje okolo čísla 1. V případě Moravskoslezského kraje jde o hodnotu okolo 1,5. Reprodukční číslo pro celou republiku je nyní podle Duška již bezpředmětné vypočítávat.

„Otázka na reprodukční číslo pro Česko je nesmyslná, protože na většině území žádný koronavirus není. Má smysl jej počítat například pro Prahu, tam se ukazuje mírné zlepšení,” vysvětlil.

Ten také informoval, že se od nynějška budou informace o aktuálním počtu nakažených a hospitalizovaných budou uvádět jen jednou denně v 17 hodin. Přestanou se tak zveřejňovat ranní data, která se stejně během dne korigovala.

Anketa

Souhlasíte s přísnějšími opatřeními proti koronaviru v ohniscích nákazy v Moravskoslezském kraji?
Ano
82,2 %
Ne
17,8 %
Celkem hlasovalo 3778 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám