Hlavní obsah

Na Lounsku odešlo z ČSSD 230 lidí, většina chce za Paroubkem

Právo, ČTK, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libčeves
Aktualizováno

V Libčevsi na Lounsku odchází z místní organizace ČSSD 230 lidí. Zdůvodnili to nesouhlasem s vedením strany v Ústeckém kraji. Sto osmdesát lidí v pondělí sdělilo, že odchází do strany, kterou zakládá bývalý šéf soc. dem. Jiří Paroubek. Předseda frakce Karel Vrba sám prý v politice končí.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Karel Vrba čte prohlášení MO ČSSD Libčeves.

Článek

Libčeves má sice jen asi 800 obyvatel, ale také donedávna třetí nejpočetnější buňku ČSSD v kraji, hned po Mostě a Teplicích. Celkem 93 z asi 240 členů bydlí přímo ve vesnici, zbytek je z okolních obcí. V samotné Libčevsi tedy byl ve straně zhruba každý sedmý dospělý.

Od začátku letošního roku se ale místní buňka ocitla pod tlakem nového vedení krajské ČSSD, které ji vinilo z náboru černých duší. V rozhádané severočeské ČSSD má její vedení na své straně jen čtyři ze sedmi okresů, k opozici se klonilo i Lounsko.

Teď Libčeveští odcházejí. „Stávající situace je podle nás neúnosná, současné praktiky vedení krajské ČSSD nechceme reprezentovat,“ řekl novinářům Vrba. Viní krajské vedení z rozkrádání peněz, náboru černých duší i zastrašování. Poslední kapkou prý bylo to, když na schůzi libčeveské ČSSD dorazil krajský radní Petr Jakubec (ČSSD), který se ji pak snažil blokovat kvůli formálním maličkostem. Jakubec se k tomu minulý týden nechtěl vyjadřovat.

Je to pro nás příznivá zpráva a na spolupráci s nimi se těším.
Jiří Paroubek

Hromadný odchod členů z ČSSD v Libčevsi podle předsedy krajské organizace ČSSD Arno Fišery jenom dokazuje, že šlo o podivnou místní organizaci. „Opravdoví straníci by bezdůvodně neodešli,“ řekl Právu Fišera. Argumenty svých odpůrců nebere. „Je úsměvné, že o mafiánech hovoří člověk, který byl pravomocně odsouzený,“ podotkl předseda.

Narážel tak na minulost Karla Vrby, který se do čela ČSSD v Libčevsi vrátil letos po dvouleté pauze. Ze strany odešel v prosinci 2009 poté, co se v médiích objevily informace, že byl v minulosti dvakrát odsouzen například za loupež nebo ublížení na zdraví.

Jiří Paroubek, který libčeveské sociální demokraty v minulosti v boji s vedením kraje opakovaně podpořil, vnímá jejich rozhodnutí jako logické vyústění situace. „Je to krok správným směrem. Je potřeba zbavit se lidí ve vedení kraje a jejich mafiánských praktik,“ řekl Právu Paroubek. Zájem exsocialistů z Libčevsi o vstup do jeho strany vítá. „Je to pro nás příznivá zpráva a na spolupráci s nimi se těším,“ poznamenal.

Fišerovi přestup části libčeveských sociálních demokratů k Paroubkovi ani trochu nevadí. „Pokud se jedná o sympatizanty toho pána, je jedině dobře, že řady ČSSD urychleně opustí,“ uvedl.

Zbavili jsme se nájemných členů, pochvaluje si ČSSD

„Musím říci, že to spíše potvrzuje informace o tom, že se jednalo o tzv. nájemné členy,“ řekl v pondělí Právu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Tzv. nájemní členové jsou podle něj ti, kteří nevstoupili do soc. dem. kvůli jejímu programu, ale proto, aby posílili určitou vlivovou nebo hlasovací skupinu.

Podobný názor jako Sobotka zastává první místopředseda soc. dem. Michal Hašek. „Myslím, že by takový hromadný odchod naznačil, že už nábory členů této místní organizace ČSSD nebyly v pořádku a šlo pouze o účelovou záležitost,“ sdělil v pondělí Právu.

Sobotka také poukázal na to, že jeho strana nyní řeší návrh na přeregistraci členské základny právě organizace v Libčevsi. „Pravděpodobně nám to ušetří nutnost provádět v této místní organizaci přeregistraci,“ konstatoval Sobotka k dění v Libčevsi.

Přeregistrace paroubkovců

S požadavkem na přeregistraci přišlo minulé pondělí vedení ústecké krajské ČSSD. Požádalo o prověření nejen Libčevsi, ale také místní organizace strany v Teplicích, kterou vedl Petr Benda. V polovině října ale z ČSSD vystoupil a zamířil posílit novou politickou stranu svého přítele Paroubka.

„Krajská kontrolní komise nám sdělila podezření z manipulace s členskými schůzemi,“ odůvodnil minulý týden návrh na přeregistraci lídr ústecké krajské ČSSD Arno Fišera. Doplnil, že cílem je zjistit skutečný počet členů v obou organizacích. Krajský předseda ČSSD v této souvislosti nezastíral, že krok vyvolal i vznik nové Paroubkovy strany. „Určitě také,“ potvrdil Fišera.

ČSSD opouští i Blanka Vrbová, která je asistentkou senátora soc. dem. Marcela Chládka. Na dotaz Práva, zda odchod ze stranických řad něco změní na spolupráci, Chládek uvedl, že pokud bude Vrbová plnit své pracovní povinnosti, tak nevidí důvod pro změnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám