Hlavní obsah

Na inauguraci může zaznít i Jednou budem dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Symfonie známé z předchozích ceremonií, ale i jedna novinka mohou zaznít na čtvrteční inauguraci budoucího prezidenta Petra Pavla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfdirigent orchestru Policie ČR Václav Blahunek

Článek

Hudebníci orchestru Hradní stráže a Policie ČR si podle šéfdirigenta Václava Blahunka nacvičili i orchestrální verzi písně Jednou budem dál, která se stala hymnou Pavlovy prezidentské kampaně.

Zda původní americkou píseň Jednou budem dál, kterou tu hrála hlavně skupina Spiri­tuál kvintet, při inauguraci orchestr skutečně zahraje, se rozhodne na čtvrteční generální zkoušce.

„Předpřipravili jsme si ji, máme ji v záloze. Když bude možnost a čas, tak ji zahrajeme, ale nepovažuji to za nutné,“ řekl Právu Blahunek.

Spirituál kvintet zanechal výraznou stopu

Kultura

Repertoár ceremoniálu bude podle něj obsahovat osvědčené klasické skladby.

Mimo jiné Fanfáry z Libuše od Bedřicha Smetany při odchodu nově zvoleného prezidenta či Fanfáry z Symfonie č. 8 G dur „Anglické“ od Antonína Dvořáka při přinášení a odnášení státních symbolů. Zazní zhruba jedenáct skladeb. Policejní orchestr se na inauguraci Pavla připravoval měsíc.

„Vladislavský sál má své kapacitní možnosti, a když se naplní přes 800 hosty, tak pro nás zůstává velmi málo místa. Proto na inauguraci vystoupí kolem 40 hudebníků z našich 61 členů,“ uvedl Blahunek.

Hudebníci, kteří umějí střílet

Slavnostní složení slibu prezidenta je jednou z celkem 200 akcí, na které policejní orchestr vystupuje. Mimo jiné jde právě o státní návštěvy na Pražském hradě, audience nových velvyslanců či říjnová státní vyznamenávání. Všech 61 hudebníků je zároveň policisty různých hodností, dirigent Blahunek je plukovník.

„Všichni jsme vystudovaní hudebníci. Každý z nás ovšem prošel přijímacím procesem včetně tělocviku a psychotestů. Také během pár měsíců služby jsme si museli doplnit základní odbornou přípravu, tedy právní vzdělání či střelby. Zbraně nemáme, jsme policisté, kteří místo pistolí mají nástroje,“ upřesnil šéfdirigent.

Sám v orchestru působí více než 30 let. V roce 1991 do něj nastoupil jako klarinetista po vystudování Vojenské konzervatoře v Roudnici nad Labem.

„Možná jsem k tomu měl odmalička vztah, táta mě v mých čtyřech letech bral na zkoušky dechovky v Olomouci, kde působil jako amatérský bubeník. Já si tam bral špejli z kredence a předstíral, že kapelu diriguji,“ vzpomínal Blahunek.

Zdravý a vitální 62letý muž. Pavel zveřejnil lékařskou zprávu

Domácí

Nyní vede celý útvar Hudby Hradní stráže a Policie ČR. Za svou kariéru se zúčastnil nespočetně akcí. Rád vzpomíná na pražskou návštěvu bývalého amerického prezidenta Billa Clintona v Praze v roce 1994. Clinton je hudebník, hraje na saxofon a od tehdejšího prezidenta Václava Havla jeden dostal jako dárek.

Blahunek popsal, že pod Havlem orchestr při slavnostních ceremoniálech hrál první větu Sinfonietty od Leoše Janáčka. Ta trvá dvě a půl minuty, klasické státní hymny jsou přitom zhruba o půlku kratší.

„Tenkrát jsem ještě hrál v orchestru na klarinet v první řadě a dávalo mi to možnost pozorovat politiky. Většina z nich nevěděla, co s délkou písně, ošívali se a chtěli už jít pryč. Jediný Bill Clinton si ty tóny od prvního do posledního úplně užil a koukal, který nástroj v orchestru začíná. Vychutnal si hudební produkci a nakonec nám poděkoval,“ řekl Blahunek. Podobné chování na inauguraci Pavla šéfdirigent nečeká.

Zeman odcházel z veřejného života víckrát, nyní se loučí nadobro. Oznámkujte ho

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám