Hlavní obsah

Na Hradě začala ministerská kontrola, další chystá NBÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo vnitra v pondělí zahájí desetidenní kontrolu v prezidentské kanceláři. Hodlá prověřit nakládání s dokumenty a spisy. Kontrolu doporučil sněmovní bezpečnostní výbor, který se zabýval skartací dokumentu Bezpečnostní informační služby (BIS) ohledně zapojení příslušníků ruských tajných služeb do výbuchu ve Vrběticích v roce 2014. Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) zahájí kontrolu v prezidentské kanceláři 21. února.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Vnitro kontrolu provede na základě podnětu podaného Národním archivem, uvedla Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva. Úřad původně oznámil, že kontrola začne ve čtvrtek 10. února.

„Termín zahájení byl následně po dohodě s ředitelem odboru spisové a archivní služby KPR stanoven na 14. února v 9 hodin,“ doplnila Malá.

Zkontrolujte, jak Hrad chrání utajované informace, doporučil sněmovní výbor

Domácí

Předmětem kontroly vnitra bude dodržování zákona o archivnictví a předpisů souvisejících s agendou propůjčování státního vyznamenání prezidentem od roku 2019, uvedla Malá.

„Dokud nebude kontrola ukončena, ministerstvo vnitra nebude v souladu s kontrolním řádem poskytovat a komentovat bližší informace týkající se dané věci,“ doplnila.

Kontrola nakládání s utajenými informacemi náleží do působnosti NBÚ. O jeho plánované kontrole informovala v pondělí Česká televize s tím, že by měla trvat dva až tři dny. Potvrdil to bezpečnostní ředitel NBÚ Jaromír Kadlec.

Prezident považuje ohledávání otisku prstů na zprávě BIS za ubohé

Domácí

Kontrolu poslanci doporučili v návaznosti na zjištění Radiožurnálu a serveru Respekt.cz, že policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na Hradě zjišťovali, zda se s tajnou zprávou k výbuchům ve Vrběticích z roku 2014, z nichž jsou podezřelí ruští agenti, neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky. Následně se ukázalo, že Hrad zprávu skartoval.

Prezidentská kancelář jakékoliv pochybení odmítla a naopak naznačila možné pochybení na straně BIS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám