Hlavní obsah

Co mělo být zničeno, bylo zničeno, píše Hrad ke skartaci zprávy BIS o Vrběticích

Veškeré dokumenty, které jsme skartovali, byly určeny k likvidaci a neměly být archivovány, uvedla v sobotu Kancelář prezidenta republiky (KPR). Reagovala tak na informace médií, že se na Hradě skartovala i tajná zpráva BIS o výbuších ve Vrběticích, na což přišla policie, když ji chtěla prozkoumat kvůli otiskům prstů.

Foto: Policie ČR

Explozí zničený sklad munice ve Vrběticích (16. října 2014)

Článek

Detektivové na skartaci dokumentu narazili při prověřování, zda se s tajnou zprávou na Hradě neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky. Chtěli z ní proto sejmout otisky prstů nebo stopy DNA, informovaly v sobotu Radiožurnál a Respekt. Policisté se ale dozvěděli, že zpráva byla na konci listopadu zničena.

KPR ve sdělení na webu Hradu uvedla, že loni na přelomu listopadu a prosince byly skartovány spisy z předchozích let, které byly v souladu s právními předpisy vyřazeny a byly určeny ke zničení.

Policie bude řešit, zda Hrad neporušil zákon

„Ve dnech 29. listopadu až 1. prosince 2021 byly skartovány vyřazené utajované písemnosti z minulých let, přes 500 čísel jednacích. Všechny skartované spisy bez výjimky byly v souladu s platnými právními předpisy vyřazeny, prošly archivním dohledem a byly určeny ke zničení,” uvádí obecně prohlášení KPR.

Zda mezi likvidovanými materiály byla i zpráva BIS, v níž se píše o tom podezření, že za výbuchy muničního skladu ve Vrběticích stáli agenti ruské vojenské rozvědky GRU, KPR nekonkretizovala. Uvedla jen, že ve všech případech šlo podle KPR o spisy, jejichž původcem nebyla hradní kancelář a jejichž obsah je uchován v archivech jiných státních institucí.

Policie prověřuje, zda Hrad skartoval tajnou zprávu k Vrběticím

Domácí

Jestli zlikvidováním dokumentu Pražský hrad neporušil zákon, bude zřejmě řešit policie, uvedly Radiožurnál a Respekt.

Vrbětice zasáhly v roce 2014 dvě exploze. Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý sklad explodoval v prosinci téhož roku. V polovině loňského dubna tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření na zapojení příslušníků ruské vojenské tajné služby GRU do výbuchů. Kauza vedla k vážné diplomatické roztržce mezi Českem a Ruskem a vzájemnému vypovídání diplomatů. Rusko účast svých agentů na explozích popírá.

Tajnou zprávu o údajném podílu ruské vojenské zpravodajské služby GRU dostala prezidentská kancelář loni v dubnu krátce předtím, než informace zveřejnila vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám