Hlavní obsah

Zkontrolujte, jak Hrad chrání utajované informace, doporučil sněmovní výbor

Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci sněmovního výboru pro bezpečnost ve čtvrtek doporučili Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ) a ministerstvu vnitra kontrolu dodržování požadavků na ochranu utajovaných informací v prezidentské kanceláři. Jde o reakci na informace kolem loňské tajné zprávy o Vrběticích, kterou Hrad skartoval. Výbor se také usnesl, že Bezpečnostní informační služba (BIS) a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v případě zprávy neporušily předpisy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř Vratislav Mynář s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) a archivní a spisová služba ministerstva vnitra by podle poslanců výboru měly provést kontrolu, jak se v Kanceláři prezidenta republiky (KPR) dodržovaly požadavky na ochranu utajovaných informací v období od začátku loňského roku do dnešního data.

Kontrolu poslanci doporučili v návaznosti na zjištění Radiožurnálu a serveru Respekt.cz, že policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na Hradě zjišťovali, zda se s tajnou zprávou k výbuchům ve Vrběticích z roku 2014, z nichž jsou podezřelí ruští agenti, neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky.

Žáček: Prověříme, jak Hrad zachází s tajnými informacemi

Domácí

Hrad zprávu skartoval. Ve čtvrtek v obsáhlém prohlášení kancelář prezidenta republiky uvedla, že písemnost doručenou loni 7. dubna v době nepřítomnosti prezidenta republiky dostal prezident Miloš Zeman při nejbližší příležitosti po návratu na Hrad 13. dubna. Kancelář nařkla BIS, že písemnost nijak speciálně neoznačila, takže nebylo ani jasné, v jakém režimu dokument je.

„Kurýr BIS, který písemnost předával, neavizoval pracovnici tajné spisovny KPR, že jde o jinou než běžnou korespondenci. Tajná spisovna KPR nebyla ze strany BIS telefonicky upozorněna na spěšnost dokumentu, jak je obvyklé. Pro přenos utajovaných informací mezi BIS a KPR nebyl zvolen ani nejrychlejší možný prostředek, tedy certifikovaný informační systém,“ stojí ve vyjádření.

Hrad o dokumentu k Vrběticím: Kurýr BIS neřekl, že nejde o běžnou korespondenci

Domácí

Prezidentská kancelář nařkla BIS, že „svým postupem vystavila KPR podezření, že předání spisu prezidentu republiky bylo úmyslně zdrženo, k čemuž ze strany KPR nedošlo“, a také že kancelář byla „ze strany BIS vystavena nebezpečí, že bude obviněna z neoprávněného nakládání s utajovanými informacemi“.

Podle poslanců bezpečnostního výboru BIS ani NCOZ neporušily žádné předpisy. Hrad v reakci na usnesení výboru o tajné zprávě odkázal na svá předchozí vyjádření. Členové výboru mají podle něj možnost se sami seznámit s fakty.

Výbor na čtvrtečním jednání zároveň doporučil vládě jmenovat oficiálně do funkce ředitele BIS opět Michala Koudelku, který je od loňského srpna, kdy mu skončilo období, řízením služby pouze pověřen. Fiala očekává, že Koudelka bude jmenován na nejbližší schůzi kabinetu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám