Hlavní obsah

Heller: Hradní problém s bezpečnostními prověrkami se projevil naplno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skartaci materiálu BIS k vrbětickým událostem Kanceláří prezidenta republiky (KPR) řešili ve čtvrtek poslanci z bezpečnostního výboru. Pozvali si k tomu zástupce Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), Bezpečnostní informační služby (BIS) a Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). V případu je podle místopředsedy výboru Šimona Hellera (KDU-ČSL) ještě řada nevysvětlených věcí.

Foto: Petr Topič / Mafra, Profimedia.cz

Šimon Heller

Článek

Jak dopadlo jednání o skartaci dokumentů BIS na Hradě?

Celé jednání bylo v režimu kategorie D, tedy důvěrné. Můžu říct, že podle informací, které jsme se na výboru jako členové dozvěděli, jsem rád, že jsme tento bod zařadili. V případu je řada věcí, které je třeba vyřešit. Na další výbor si zveme zástupce ministerstva vnitra z archivní a spisové služby. A chceme zástupce Hradu. Obecně platí, že velkým problémem, který se teď projevuje v plné síle, a projevuje se mnoho let, je absence bezpečnostních prověrek nejbližších lidí prezidenta.

Zkontrolujte, jak Hrad chrání utajované informace, doporučil sněmovní výbor

Domácí

Jak na vás působily výpovědi zástupců NBÚ, BIS a policie?

Jednali profesionálně. Ve veřejném usnesení jsme uvedli, že podle informací, které máme, jsme přesvědčení, že NCOZ a BIS postupovaly dle platného právního řádu. To je vše, co k tomu aktuálně můžu říct.

Od roku 2017 NBÚ kontroloval Kancelář prezidenta republiky čtyřikrát

Můžete prozradit, jakým způsobem bylo podle BIS s tajnými dokumenty nakládáno?

Vzhledem k režimu D na toto nemohu odpovědět.

Co musí nastat, aby se NBÚ zabýval tím, jak na Hradě nakládají s utajovanými informacemi?

Ve čtvrtek jsme dali podnět ve smyslu doporučení nejenom NBÚ, ale i ministerstvu vnitra, a teď předpokládáme, že NBÚ učiní kontrolu. Naposled byla učiněna v roce 2018. My jako bezpečnostní výbor jsme deklarovali, že nás bude zajímat výsledek.

Jsou ty kontroly a jejich množství dostatečné?

Jestli se nepletu, tak od roku 2017 NBÚ kontroloval KPR čtyřikrát. Nyní jsme dostali podnět, který je velmi závažný, a na základě něho jsme dali podnět k další kontrole. Víc nemohu říct.

Vláda znovu oficiálně jmenuje Koudelku šéfem BIS

Domácí

Na jaké otázky ve čtvrtek výbor nezískal odpovědi, co ještě visí ve vzduchu?

Visí ve vzduchu řada otázek, které jsou pokládány i mediálně, ale otázky, na které jsme nedostali odpověď a které byly položeny v režimu D, tak na to vám samozřejmě nemohu odpovědět. Ale určitě se na tyto stejné otázky budeme ptát na příštím výboru se zástupci KPR a věříme, že jejich odpověď bude validní.

Máte informace, kdo z KPR přijde, když vedoucí kanceláře Vratislav Mynář nemá potřebnou bezpečnostní prověrku?

Nemám. Nejpozději v pátek odešlu od předsedy výboru Pavla Žáčka (ODS) pozvání na Hrad. Je na nich, koho pozvou. Očekávám, že v tajném režimu D bude i příští projednávání tohoto bodu, takže samozřejmě to musí být někdo, kdo je naším partnerem z hlediska bezpečnosti a má patřičnou prověrku.

Hrad o dokumentu k Vrběticím: Kurýr BIS neřekl, že nejde o běžnou korespondenci

Domácí

Bezpečnostní výbor doporučil vládě jmenování ředitelem BIS dosavadního šéfa Michala Koudelku. Proč?

V současné době pověřený ředitel Koudelka odvádí dobrou práci. Podle mne měl být jmenován už minulou vládou 15. srpna 2021, kdy mu skončil mandát. Jsem rád, že na jeho jménu panuje široká shoda. Bezpečnostní výbor přijal toto usnesení jedenácti hlasy z celkem dvanácti.

Výběr článků

Načítám