Hlavní obsah

Prezident považuje ohledávání otisku prstů na zprávě BIS za ubohé

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman pokládá za „ubohé“, že policie chtěla zkoumat otisky na zprávě o výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Celou kauzu se skartací označil za „bouři ve sklenici vody“. Řekl to v nedělním rozhovoru v Partii Terezie Tománkové pro CNN Prima News.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman na snímku z roku 2019

Článek

„Je to bouře ve sklenici vody a lituji ty, kteří se zabývají tímto případem, místo toho, aby se zajímali jinými případy,” řekl prezident Zeman.

Zeman: Demonstranty se šibenicemi měla policie „zhaftnout“

Domácí

„Pokládám za poněkud ubohé, ptát se na to, jestli na nějaké zprávě jsou otisky prstů. Připadá mi to jako špionománie. Jesliže někdo nese nějakou zprávu prezidentovi a nese ji třeba do Lán, tak to neznamená, že tu zprávu četl,” doplnil prezident.

To, že Pražský hrad utajovanou zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS) o útoku ruských agentů v muničním areálu ve Vrběticích skartoval, vyšlo najevo poté, co si ji Národní centrála proti organizovanému zločinu chtěla prošetřit, zda se s materiálem neseznámil někdo, kdo k tomu nemá oprávnění. Policisté chtěli z dokumentu sejmout otisky prstů.

Žádný omyl se nestal, říká Zeman

„Dokument jsem měl v ruce. Mimochodem vše, co je v něm, vyšlo v různých médiích. Ten dokument kupodivu neměl označení tajné, ale označení důvěrné. Pokud vím, tak ty skartační předpisy jsou jiné pro tajné a důvěrné materiály. Myslím si, a to bych nevyčítal, to se může stát, že BIS měla tuto zprávu, pokud jí přikládala takovu důležitost, označit za tajnou,” řekl prezident.

Společně s utajovanou zprávou bylo prý skartováno asi 500 dokumentů. Podle prezidenta nedošlo k žádnému omylu, skartace všeho byla plánovaná podle protokolu.

Zeman současně doplnil, že kdyby jmenování ředitele BIS záleželo na něm, tak by dlouholetého šéfa kontrarozvědky Michala Koudelku, který BIS od srpna vede z pověření, nejmenoval. Zeman se proti práci Koudelky vymezuje dlouhodobě, několikrát jej odmítl jmenovat do funkce generála.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám