Hlavní obsah

Místo dortu chemoterapie. Smutné druhé narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Až do letošního dubna byl Honzík z Frýdku-Místku normálním zdravým dítětem a Zuzana a Aleš Sobkovi jeho šťastnými rodiči. Pár dní před druhými narozeninami však uslyšeli hroznou zprávu: jejich syn onemocněl vzácným typem akutní lymfoblastické leukémie, dětského onemocnění krvetvorby.

Foto: Archiv Zuzany Sobkové

Malý Honzík trpí lymfoblastickou leukémií.

Článek

„Honzík měl červené flíčky po těle. Paní doktorka měla za to, že to může být z pracího gelu, a předepsala fenistil,“ popsala chlapcova maminka. Za tři dny se však hochovi zvětšilo varle. „Měl ho jako velkou bulku. Na pohotovosti mu udělali ultrazvuk. Pan doktor říkal, že se s tím u tak malého chlapce ještě nesetkal. Dostali jsme antibiotika a jeli domů,“ řekla.

Když přišli Sobkovi s Honzíkem za pár dní na kontrolu, lékařka je okamžitě poslala do Fakultní nemocnice Olomouc (FNOl).

„Jeli jsme bez věcí a jídla. V Olomouci udělali Honzíkovi, který byl uplakaný a unavený, opět ultrazvuk. Nic neodhalil, a tak jsme zůstali do rána na další vyšetření,“ sdělila Sobková.

Tým českých vědců přišel s kombinací léků na leukemii

Věda a školy

Jenže ani poté lékaři v Honzíkově těle nic nenašli. Nakonec přivolali onkologa, který navrhl vzít vzorek kostní dřeně.

„A ten ukázal, že má Honzík lymfoblastickou leukémii,“ povzdychla si Zuzana Sobková.

Honzík má zvláštní, vzácnější typ, který vyžaduje nejagresivnější formu chemoterapie.
Zbyněk Novák, onkolog

„Uvidíme za pět let“

Diagnóza otočila rodině život o 180 stupňů. „Končila mi mateřská a měla jsem nastoupit do práce. Jenže jsem musela zůstat doma, takže od jara žijeme jen z platu manžela, který se doma stará o naši desetiletou dceru, zatímco já jezdím s Honzíkem na chemoterapie,“ řekla Sobková.

Foto: Archiv Zuzany Sobkové

Chlapec má vzácný typ nemoci, který vyžaduje nejagresivnější formu léčby.

Podle Honzíkova ošetřujícího lékaře z hemato-onkologického oddělení Dětské kliniky FNOl Zbyňka Nováka onemocní akutní lymfoblastickou leukémií ročně v Česku 80 dětí. „Honzík má zvláštní, vzácnější typ, který vyžaduje nejagresivnější formu chemoterapie. Transplantaci zatím nepotřebuje,“ uvedl s tím, že obecně se z nemoci vyléčí 80 až 85 procent pacientů.

Zda se mezi ně zařadí i Honzík, si zatím Novák netroufl odhadnout. „Momentálně má dobré výsledky, ale jestli to dopadlo dobře, si řekneme za pět let,“ dodal.

V ČR léčí první dítě s leukémií pomocí speciálně upravených bílých krvinek

Zdraví

Přestože léčbu hradí pojišťovna, mají Sobkovi finanční potíže. „Už jsme vyčerpali úspory. Jen za benzin jsme dali desetitisíce. Stát ale moc nepomáhá. Mně přiznali ošetřovné 3300 za měsíc a 550 korun na mobilitu,“ osvětlila Sobková.

Je proto vděčná všem, kteří jim pomáhají prostřednictvím sbírky na webu donio.cz/pomoc-honzikovi-ktery-onemocnel-tezkou-nemoci-leukemii. „Peníze jsou určeny na jízdy do nemocnice, za doktory, na hygienické potřeby, vitaminy, léky a nízkobakteriální stravu,“ uzavřela Honzíkova matka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám