Hlavní obsah

Baletka Anna z Kyjeva chce leukemii položit na lopatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi více než 600 tisíci dětmi, které uprchly před válkou z Ukrajiny do Polska, jsou stovky onkologických pacientů.

Foto: Reuters

Vážně nemocné Ukrajince odváží od hranic do nemocnic po celém Polsku speciální vlak Polského červeného kříže.

Článek

Na kliniku nedaleko Kielců ve Svatokřížském vojvodství uprchlíky přiváží speciální vlak, vybavený nemocničními lůžky a potřebným zdravotnickým zařízením, a také sanitky v doprovodu ukrajinských a polských zdravotníků.

Poláci ji zřídili spe­ciálně pro tento účel a každý den přijímají konvoje s dětmi bojujícími o život s onkologickými onemocněními.

Nabídla se také zařízení v cizině

Mezi nimi je i dvanáctiletá Anna z Kyjeva, která trpí leukemií.

„Doma už byla blízko vítězství nad nemocí. Po vypuknutí války měla podstoupit poslední tři chemoterapie, ale to už nebylo možné. Navzdory obětavosti lékařů bylo těžké porazit rakovinu v úkrytu bez elektřiny a potřebných léků,“ řekla Rádiu Kielce Annina babička, která vnučku v Polsku doprovází.

Zachránili nemocné i uprchlíky s postižením

Válka na Ukrajině

Anna, která se několik let věnuje baletu, je jednou ze 150 malých onkologických pacientů z Ukrajiny, kteří se na této klinice podrobují komplexní léčbě.

Vzhledem k tomu, že na klinice už nejsou volná místa, ihned po vyšetření, nezbytných lékařských zákrocích a odpočinku sanitky malé pacienty odvážejí na dětská onkologická a hematologická oddělení v těch polských městech, kde mají ještě volné kapacity.

„Před několika hodinami dorazil konvoj dvanácti sanitek s 58 vážně nemocnými dětmi, jejichž léčbu koordinuje nadace Heros. Ta některé z nich posílá do dětských nemocnic v Londýně, Paříži a dalších evropských metropolí, které nabízejí pomoc při jejich mimořádně náročné léčbě,“ dodalo Rádio Kielce.

Reklama

Výběr článků

Načítám