Hlavní obsah

Dívka s Downovým syndromem onemocněla leukémií, léčbu zvládla a zase rozdává úsměvy

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Dnes tříletá Malvínka se narodila s Downovým syndromem. I přes nepříznivou diagnózu za svými vrstevníky ale nijak výrazně nezaostává. Letos v květnu ale onemocněla leukémií a podstoupila tak náročnou léčbu chemoterapií. Nyní již znovu nabírá síly, přičemž rozdává úsměvy a její maminka věří, že od příštího roku nastoupí i do školky. S náročnou péčí o dceru rodičům pomáhá také nadace Dobrý Anděl.

Tříletá Malvínka s Downovým syndromem musí bojovat i s leukémiíVideo: Novinky

 
Článek

„Malvínka je hrozně velká osobnost. Stále má dobrou náladu a dokáže se těšit z maličkosti. Prostě z ní září radost ze života,“ popsala Novinkám svou dcerku maminka Anna Vanová.

Malvínka přišla na svět císařským řezem a kvůli infekci musela první dny strávit v inkubátoru. Tehdy ještě rodiče netušili, jakou diagnózu si pro ně lékaři připravili a kterou i následně potvrdily genetické testy. Pro celou rodinu to byl zprvu obrovský šok, zpětně si ale všichni uvědomili, že nic tak strašného se nestalo.

„První týdny jsem měla v sobě obrovskou úzkost, ale ta ustala v okamžiku, kdy se na mě Malvínka poprvé usmála,” vypráví maminka Malvínky, která se rozhodně o budoucnost své dcery nebojí.

Narodil se ve 23. týdnu. Lékaři mu nedávali moc šancí, navzdory všemu oslavil první narozeniny

Děti

„Možná může trochu zaostávat za vrstevníky, protože má nižší svalové napětí, tudíž až nyní začíná chodit a mluvit, ale nepochybuji o tom, že bude jednou chodit do školy, a to i na střední, a že se dokáže začlenit do společnosti,“ dodala.

Leukémie je u dětí s Downovým syndromem častější

Bohužel v květnu letošního roku se u Malvínky objevila další komplikace. Lékaři u ní potvrdili akutní megakaryoblastickou leukémii. Překvapení to však nebylo. Tento typ leukémie je u malých dětí s Downovým syndromem častý a při nasazení chemoterapií je šance na vyléčení až 90procentní.

Foto: archiv rodiny Vanových

Celé léto strávila holčička v nemocnici na chemoterapiích.

„Malvínka měla čtyři cykly chemoterapie. Každá chemoterapie trvala okolo pěti dní, jen první sedm,“ vysvětlila maminka. Prakticky tak celé léto strávily na Klinice dětské hematologie a onkologie v pražském Motole.

Nyní už jsou obě zpátky doma s tím, že se strašáka v podobě leukémie snad podařilo zcela odvrátit. Šance na opětovné propuknutí nemoci jsou malé. Kvůli tomu, že má Malvínka po chemoterapiích oslabenou imunitu, musí s ní maminka nadále zůstávat doma. Doufá však, že už příští rok by mohla navštěvovat běžnou mateřskou školu.

Syn jí zemřel na srdeční vadu. Jeho odchod mě doživotně v mnoha věcech změnil, říká

Děti

Rodičům s péčí o dceru tak zatím pomáhá nadace Dobrý Anděl. „Pomáhá nám v podstatě proto, že ještě další rok nebudu moci chodit do práce a tak nám z části nahrazuje tento příjem,” uzavřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám