Hlavní obsah

Ministr Balaš k děkanu Ševčíkovi: Novela zákona by měla posílit kompetence rektorů

– Trutnov

Chystaná novela vysokoškolského zákona by měla podle ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) posílit kompetence rektorů. Nyní podle něj rektor za školu odpovídá, ale nemá nástroje k tomu, aby ji mohl efektivně řídit, když se mu postaví akademické senáty, třeba právě fakult.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN)

Článek

Balaš to uvedl ve čtvrtek v Trutnově novinářům v souvislosti s dotazem k dění na pražské Vysoké škole ekonomické (VŠE), kde se řeší odvolání či rezignace děkana národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka.

Když by rektor chytnul děkana, jak vraždí kolegu, tak mu nemůže dát okamžitou výpověď, ale teprve poté, co to projedná na akademickém senátu fakulty
Vladimír Balaš

MŠMT nechce zbavovat senáty kontrolní funkce

„Jediné řešení je posílit kompetence těch, kteří nesou odpovědnost,“ konstatoval ministr. Zmínil, že by nechtěl zbavovat akademické senáty jejich kontrolní funkce, která je podle něj velmi důležitá.

„Otázka je, do jaké míry mají (senáty) rozhodovat o tom, kdo školu povede. Krátkodobé zájmy těch, kteří volí děkana, mohou být jiné, než by měl být zájem školy,“ řekl.

Na liberecké univerzitě skončil pedagog kvůli nevhodnému chování ke studentkám

Domácí

Změny, které by novela zachytila, chce ministr probrat a učinit ve spolupráci s reprezentacemi vysokých škol. Vše podle něj bude vyžadovat citlivý přístup.

Změny podle ministra musí být racionální se zachováním akademických svobod tak, aby školy mohly efektivně fungovat. Uvedl, že novela by mohla být připravena do dvou let.

Balaš: Ševčíkovo jednání je nedůstojné

K Ševčíkově kauze ministr sdělil, že VŠE má ve věci kvůli podobě vysokoškolského zákona svázané ruce, a přiblížil to na příkladu.

„Když by rektor chytnul děkana, jak vraždí kolegu, tak mu nemůže dát okamžitou výpověď, ale teprve poté, co to projedná na akademickém senátu fakulty. A když se ten nebude chtít sejít, tak je problém,“ řekl. Ševčíkovo jednání označil za nedůstojné.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Miroslav Ševčík

Ve středu ministr uvedl, že děkan Ševčík představuje pro univerzitu reputační problém. Ševčíkovo postavení v čele fakulty je podle něj neudržitelné. Doplnil ale, že ministr školství nemá žádné právní nástroje na odvolání děkana z funkce.

Balaš: Ševčík je pro VŠE reputační problém, jeho setrvání ve funkci je neudržitelné

Domácí

Ševčíka v pondělí vyzval kvůli jeho dlouhodobému vystupování na veřejnosti včetně účasti na sobotní protivládní demonstraci k rezignaci rektor VŠE Petr Dvořák. Ševčík reagoval, že pro své odvolání nevidí důvod, a odmítl, že by poškozoval dobré jméno VŠE, jak říkají jeho kritici. Tento týden se proti němu uskutečnila rovněž demonstrace, na které byli ale i jeho příznivci.

Studenti demonstrovali za Ševčíkův odchod z čela fakulty

Domácí

Aktuálním hlavním motivem výzev k odchodu Ševčíka je jeho účast na protivládní demonstraci minulý týden v sobotu na Václavském náměstí. Byl přítomen i následnému incidentu, při němž se po skončení demonstrace část lidí pokusila dostat do budovy Národního muzea. Ševčík tvrdí, že „šel náhodou kolem“ a pomáhal zraněnému člověku.

Děkan Ševčík se po demonstraci pokusil dostat do Národního muzea, VŠE se to nelíbí

Domácí

Rektor Dvořák po úterním jednání vedení VŠE oznámil, že pokud Ševčík sám nerezignuje, za nejvhodnější řešení považuje, aby ho odvolal akademický senát národohospodářské fakulty.

Pokud by fakultní akademický senát Ševčíka neodvolal, chce rektor využít své pravomoci navrhnout odvolání. K tomu by potřeboval souhlas akademického senátu celé vysoké školy.

Rektor VŠE: Ševčík čas nedostane. Buď ho odvolá senát, nebo to navrhnu sám

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám