Hlavní obsah

Studenti demonstrovali za Ševčíkův odchod z čela fakulty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Studenti vysoké školy ekonomické (VŠE) ve středu po poledni demonstrovali za odvolání děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka. Navázali tak na petici, která požaduje Ševčíkův odchod kvůli údajně opakovanému porušování etického kodexu.

Konflikty na demonstraci za odchod ŠevčíkaVideo: Novinky

 
Článek

Za organizátory v úvodu promluvily studentky, které zopakovaly výhrady formulované v otevřeném dopisu vyzývajícím Ševčíka k odstoupení.

Na místě přihlíželo několik stovek převážně studentů, ale přišli rovněž lidé, kteří vyjadřovali Ševčíkovi podporu. Na shromáždění proto dohlíželi i policisté.

„Podporujeme současné postupy rektora VŠE (Petra Dvořáka - pozn. aut.),“ konstatoval další z organizátorů a připomněl, že shromáždění svolali sami studenti.

Michal Farník ze studentské komory Rady VŠ poukázal na to, že se děkan snaží z fakulty udělat „chráněnou dílnu docenta Ševčíka“, kde není místo pro jeho názorové oponenty.

Záznam: Studenti svolali demonstraci za odchod ŠevčíkaVideo: Novinky

Organizátoři apelovali na studenty, aby naplňovali vysokoškolský slib a chovali se čestně a slušně, a po necelé půlhodině akci ukončili.

Někteří Ševčíkovi zastánci, podle nichž je snaha o jeho odvolání „totalitní praktikou“, si následně pod dohledem antikonfliktního týmu vyjasňovali názory s protistranou.

„Cílem protestu je přimět pana docenta, aby dobrovolně odstoupil ze své funkce, popřípadě přimět akademický senát, aby pana Ševčíka odvolal. Již nechceme přihlížet tomu, jak pan docent pošlapává zásady, které by se na akademické půdě měly dodržovat,“ popsala Novinkám již dříve motivaci studentů mluvčí organizátorů protestu Karolína Nodesová.

Rektor usiluje o Ševčíkovo odvolání

Ševčíka vyzval k odchodu i rektor VŠE Dvořák, který v této souvislosti požádá o svolání senátu národohospodářské fakulty, který může navrhnout Ševčíkovo odvolání.

„Obvykle se po takové žádosti senát schází do týdne, nicméně na termín čekáme. Podle výsledků zasedání AS NF budeme pak podnikat další kroky,“ uvedla mluvčí univerzity Věra Koukalová.

Balaš: Ševčík je pro VŠE reputační problém, jeho setrvání ve funkci je neudržitelné

Domácí

Rektor avizoval, že pokud senát odvolání Ševčíka nenavrhne, iniciuje děkanův konec sám skrze rozhodnutí akademického senátu VŠE.

„Rektor Petr Dvořák rozhodnutí studentů respektuje, nicméně svoje kroky považuje za dostatečně rázné a věcné a věří, že situaci lze řešit smírně a bez protestů,“ tlumočila jeho slova před konáním demonstrace mluvčí Koukalová.

Více se již k akci nechtělo vedení VŠE vyjadřovat.

Motivem výzev k odchodu Ševčíka je jeho účast na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí.

Byl přítomen i následnému incidentu, při němž se po skončení demonstrace část lidí pokusila dostat do budovy Národního muzea. Ševčík tvrdí, že „šel náhodou kolem“ a pomáhal zraněnému člověku.

Rektor VŠE: Ševčík čas nedostane. Buď ho odvolá senát, nebo to navrhnu sám

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám