Hlavní obsah

Milion lidí stojí proti vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší protest škol od roku 1989 a až milion zaměstnanců firem ve stávce, popisují pondělní protivládní akce odbory. Do celodenní výstražné stávky se zapojuje na 70 procent základních, středních a mateřských škol. Některé jsou zavřené, jiné fungují v omezeném provozu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Jedna z minulých demonstrací ČMKOS

Článek

Stávkují i zdravotníci, úředníci na úřadech práce či České správě sociálního zabezpečení a zaměstnanci velkých průmyslových podniků. Firem podle odborů mají být stovky a počet stávkujících v nich se vyšplhá až k milionu.

Bek se omluvil

„Varovali jsme, že pokud se věci nepohnou a vláda nezačne řešit naše požadavky, situace se zradikalizuje,“ řekl včera Právu předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se v předvečer stávky v otevřeném dopise omluvil rodičům, že se oni a jejich děti stali rukojmími ve sporu mezi vládou, odbory a stávkujícími.

Anketa

Podporujete pondělní stávku?
Stávku podporuji, zapojím se
10,7 %
Stávku podporuji, ale nezapojím se
64,3 %
Stávku nepodporuji, byť pro ni mám jisté pochopení
7,8 %
Stávku rozhodně nepodporuji
17,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 38887 čtenářů.

Ministr Bek se omluvil rodičům a žákům za pondělní stávku

Domácí

„Jsem připraven dále jednat s odbory, s řediteli škol i dalšími nevládními organizacemi, jak systém financování školství opravit. S tímto cílem je pozvu ke kulatému stolu, který proběhne v prosinci,“ napsal Bek.

Protesty a stávky podporuje 64 procent lidí, ukázal bleskový průzkum agentury STEM/MARK pro Českou televizi, ale jen pětina očekává, že stávka přiměje vládu k ústupkům.

Ve firmách výstraha

Stávka v podnicích bude většinou jen výstražná, hodinová, a to mezi 12. a 13. hodinou. „Na hodinu odstavíme agregáty,“ uvedl šéf odborářů ostravské Liberty Petr Slanina, podle nějž se do stávky zapojí až 2000 zaměstnanců.

Ale jsou i výjimky. Třeba v mladoboleslavské Škodě Auto bude protest delší. „Dvě hodiny nebudou sjíždět z pásu auta,“ řekl předák odborů Jaroslav Povšík. Zde by se mělo protestů zúčastnit 8000 lidí. Tam, kde se nebude stávkovat, zaměstnanci podpoří protesty symbolicky. Například část zaměstnanců pražské záchranné služby bude mít na uniformách samolepky.

Stávky doplní i demonstrace, ta nejvýznamnější bude na Malostranském náměstí v Praze.

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli uvedl na síti X, že odborovým vůdcům nejde o úspory a o důchody, ale o vlastní politické ambice. Středula mu odpověděl, že jiné ambice než být v čele Českomoravské konfederace odborových svazů nemá.

Stávku odborů podporují dvě třetiny lidí. Většina se ale nepřidá

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám