Hlavní obsah

Migrační pakt postavil vládní europoslance proti Rakušanovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlasování o migračním paktu v Evropském parlamentu rozmazalo hranice mezi postoji vládních a opozičních stran. Až na Luďka Niedermayera (TOP 09) hlasovali europoslanci pětikoalice Petra Fialy (ODS) proti, i když dohodu ministr vnitra a vicepremiér Vít Rakušan (STAN) obhajoval. Jednota nepanovala ani mezi europoslanci zvolenými za ANO.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vít Rakušan na zasedání Bezpečnostní rady státu, 31. ledna 2024

Článek

„Důvod, proč většina českých europoslanců hlasovala proti, vám mohou říct jen oni. Já bych to soukromě odhadoval na nechuť spojovat se s nepopulárním tématem. Volby jsou blízko,“ napsal Novinkám Rakušan.

Proti nařízení o řízení azylu a migrace, jež má ulevit zemím EU, které jsou pod migračním tlakem, hlasovalo 15 českých europoslanců z ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a ANO. Pro hlasoval Niedermayer a poslankyně Radka Maxová, která byla v roce 2019 zvolena za ANO, ale přešla do SOCDEM. Další europoslankyně Dita Charanzová a Martina Dlabajová, které se s ANO rozešly loni, se zdržely. Stanislav Polčák (STAN) a dvojka Spolu Veronika Vrecionová nehlasovali.

Vondra: Rakušan měl víc bojovat

Lídr Spolu Alexandr Vondra (ODS) pakt nepodpořil, protože podle něj nelegální migraci nevyřeší. „Chybí tam důsledné principy návratové politiky a signály, že si nelegální migraci nepřejeme. V tom je pakt slabý, proto jsem ho na mnoha místech podpořit nemohl,“ vysvětlil pro Novinky. „Co bych Vítu Rakušanovi vyčetl, je, že jsem si nevšiml, že by za to v Unii bojoval,“ poznamenal Vondra.

Uznává však, že Rakušan mohl těžko v Radě EU návrh zablokovat, neboť státy, které čelí náporu migrantů, měly větší sílu.

Polsko a Maďarsko se bouří proti migračnímu balíčku EU, Němci si ho pochvalují

Evropa

I přes Niedermayerův jiný postoj k řízení migrace pakt podle Vondry nevytvořil v kandidátce Spolu dělicí čáru. Niedermayer, který před pěti lety kandidoval za koalici TOP 09 a STAN a letos je trojkou Spolu, prý hlasoval jinak pouze ve dvou z deseti legislativních úprav, které migrační balíček tvořily.

„V osmi z deseti případech jsme se normálně domluvili a hlasovali jsme stejně. Jen ve dvou jsme hlasovali odlišně,“ poznamenal Vondra pro Novinky.

Naopak „Rakušanův“ europoslanec a bývalý místopředseda STAN Stanislav Polčák nehlasoval o balíčku vůbec. Jiří Pospíšil (TOP 09), který také v roce 2019 kandidoval za koalici TOP 09 a STAN, hlasoval proti.

Negace nic neřeší, míní Rakušan

Rakušan je rád, že byl pakt přes odpor českých europoslanců schválen. „Jsem rád, že i přesto se v Evropském parlamentu většina našla. Protože nekonečnou negaci všeho žádného posunu v řešení nelegální migrace nedosáhneme. I pro mě je migrační pakt v některých ohledech málo ambiciózní, ale ve srovnání se stávající situací je to nepochybně posun,“ napsal Novinkám.

Jeho postoj sdílí i lídryně kandidátky STAN Danuše Nerudová. „Musíme hledat řešení a naopak tvořit, protože to je to, co Evropa potřebuje, a také to, co lidé chtějí. Migrace se sama nevyřeší, a už vůbec ji nevyřeší populistické slogany typu ‚stop migraci‘,“ napsala na sociální sítě.

ANO chce balíček řešit v české Sněmovně. Svolat chce k věci mimořádnou schůzi Sněmovny.

Už v únoru se přitom k balíčku konala jedna sněmovní mimořádná schůze, kde měla vláda Petra Fialy (ODS) vysvětlovat své postoje.

Drama do poslední chvíle. Europoslanci schválili balík zákonů, který má vyřešit migraci

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám