Hlavní obsah

Polsko a Maďarsko se bouří proti migračnímu balíčku EU, Němci si ho pochvalují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polsko a Maďarsko se bouří proti mechanismu Evropské unie na relokaci migrantů, který schválil Evropský parlament. V Německu schválení naopak slaví jako „historický úspěch“. Schválené změny jinak kritizují i neziskové organizace jako Amnesty International nebo Choose Love.

Foto: ČTK/AP

Hlasování o migračním balíčku EU

Článek

Série deseti ve středu schválených norem, o nichž se léta vyjednávalo, počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i s rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Zavádí také princip, že migračním tlakem přetíženým zemím Unie solidárně pomohou ostatní buď tím, že od nich část migrantů převezmou, nebo tyto země podpoří finančně či materiálně.

Maďarsko však slíbilo, že žádné neobvyklé uprchlíky nepřijme „nehledě na jakýkoliv migrační pakt“, uvádí BBC. Premiér Viktor Orbán se nechal slyšet, že je reforma dalším hřebíčkem do rakve EU. „Jednota je mrtvá, bezpečné hranice už neexistují. Maďarsko nikdy nepodlehne masovému migračnímu šílenství! Potřebujeme změnu v Bruselu, abychom zastavili migraci!“ napsal na X.

Podobně se vyjádřil i polský premiér Donald Tusk, který to, že by Polsko muselo přijmout určité množství žadatelů o azyl nebo přispívat do fondu EU pro státy na hranicích Unie, označil za nepřijatelné.

V Německu si balíček naopak velmi pochvalují. Podle tamního kancléře jde o „historický, nezbytný krok“. Ministryně vnitra Nancy Faeserová zase prohlásila, že se podařilo překonat hluboké rozdělení Evropy a schválit „komplexní balíček“. Podle její vládní kolegyně Annaleny Baerbockové EU ve složité době projevila schopnost jednat.

Drama do poslední chvíle. Europoslanci schválili balík zákonů, který má vyřešit migraci

Evropa

Reformu přivítalo i Řecko, tedy jeden ze států na hranici Unie. „Jedná se o zásadní průlom a velmi důležitý krok směrem ke společnému, a tedy účinnějšímu zvládání migračních výzev naší doby,“ zveřejnil na síti X tamní ministr pro migraci a azyl Dimitris Kairidis.

Podobně si nad schválením libovala i předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Velká část europoslanců, již pro balíček hlasovali, se ovšem nechala slyšet, že má k dokonalosti daleko. „Je to kompromis, se kterým se dá pracovat,“ uvedl například slovinský europoslanec Matjaž Nemec.

S nevolí se balíček setkává jak u krajně levicových, tak krajně pravicových skupin. Proti jeho přijetí nabádaly i prominentní neziskové organizace jako Amnesty International. Ta varovala, že balíček „zvýší utrpení žadatelů o azyl“. „Pro lidi, kteří utíkají před konflikty, pronásledováním nebo ekonomickou nejistotou, budou tyto reformy znamenat menší ochranu a větší riziko, že budou čelit porušování lidských práv v celé Evropě,“ tvrdí.

Skupina Choose Love se zase nechala slyšet, že změny umožní umisťování dětí prchajících před konfliktem do vězení a násilné vyhošťování rodin utíkajících před perzekucí. Podobný názor sdíleli i demonstranti, kteří narušili hlasování pokřikem „Tento pakt zabíjí, volte Ne!“.

Odejděte z EU, nepotřebujeme Putinovy trojské koně. Německý poslanec se obul do Slovenska a Maďarska

Zahraniční

Výběr článků

Načítám