Hlavní obsah

Mezi významné dny se má zařadit také připomenutí Palachovy památky

Den památky Jana Palacha navrhla skupina koaličních poslanců. Připadl by na 16. ledna, kdy se roku 1969 tehdejší student filosofické fakulty upálil na protest proti nastupující normalizaci po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Svým zraněním podlehl o tři dny později.

Článek

V současnosti je v kalendáři celkem devět významných dnů. "Zařazení Dne památky Jana Palacha mezi významné dny ČR je projevem úcty k heroickému činu mladého studenta v boji proti totalitnímu režimu a za národní suverenitu cizí mocností okupovaného státu," píšou předkladatelé novely v důvodové zprávě.

Připomínají, že Palachův pohřeb se stal jednou z posledních velkých akcí, při níž Čechoslováci deklarovali masovou účastí nesouhlas s politickou realitou, která nastala po konci demokratizačního procesu, takzvaného Pražského jara.

Významné dny jsou na rozdíl od státních svátků dny pracovními. Jejich smysl je především symbolický. Symbolická je i navrhovaná platnost předlohy - od 11. srpna 2013. Jde o den, na který připadne 65. výročí Palachova narození.

Předlohu skupiny poslanců ODS, TOP 09/STAN a LIDEM nejprve posoudí vláda. Rozhodne o ní Parlament.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám