Hlavní obsah

Méně papírování? Lékaři chtějí změny u potvrzení pro školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pediatři si stěžují na nával administrativy, kvůli které se na ně rodiče se začátkem školního roku obracejí. V některých případech je to zbytečné. Třeba u potravinářských průkazů, které už školy vyžadovat nemohou. Vystřídají je potvrzení o zdravotní způsobilosti, ale i u těch usilují pediatři o to, aby se vyžadovaly jen v nejnutnějších případech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jednali jsme o úpravě administrativy s ministerstvem zdravotnictví a školství a poměrně dobře jsme se dohodli na tom, co je důležité a co zbytečné,“ řekla Právu předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková.

„Školy by některé věci neměly vyžadovat. Totéž bude platit u sportu, ale to zatím není dohodnuté,“ dodala. S Národní sportovní agenturou budou řešit, kdy je potvrzení o způsobilosti ke sportu účelné a kdy nikoliv. Nezbytná ale bude změna zákona.

Ústup od potvrzení chtějí v příštích měsících prosadit i na úrovni středních škol. Ty se zaměřením na poskytování zdravotní nebo sociální péče se bez toho nyní neobejdou.

Zůstaňte otevření novým věcem, nabádal Fiala studenty. Pavel nabádal děti ke čtení

Domácí

Omluvenku píše rodič

„Je v plánu jednání zástupců praktických lékařů pro děti a dorost s ministerstvem školství na úpravě požadavků k hodnocení zdravotní způsobilosti ke studiu na středních školách,“ podotkla Šebková. Věří, že by ke změnám mohlo dojít do února.

Zvýšit povědomí mezi rodiči mají i školy. „Ministerstvo požádalo základní školy, aby prostřednictvím výchovných poradců či kariérových poradců informovaly žáky a jejich zákonné zástupce o tom, u kterého oboru vzdělání potvrzování zdravotní způsobilosti není stanoveno,“ uvedl tiskový odbor ministerstva školství.

Navzdory tomu se tak podle Šebkové mnohdy neděje. Třeba ve vztahu k potravinářskému průkazu, který od července není při práci s potravinami povinný. „Přesto rodiče volají, že děti nastupují na střední školu a je po nich zdravotní průkaz požadován,“ podotkla pediatrička.

Ministerstvo předložilo k připomínkám změny vzdělávání a kompetencí zdravotníků

Věda a školy

Místo průkazu mohou školy žádat zmiňované potvrzení o zdravotní způsobilosti. Výhoda je to pro ty, kterým je pediatr vystavil před méně než dvěma roky. Třeba kvůli letnímu táboru.

„Když lékař vystaví potvrzení o způsobilosti účastnit se tábora, tak se stává, že rodiče odevzdají originál, přitom by stačila kopie,“ řekl Právu už dříve náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Školy mohou žádat potvrzení pro pobyty v přírodě delší než pět dnů, i tady by ale nemělo být třeba žádat o nové, pokud to stávající platí. S čím se rodiče na pediatry obracet nemají, jsou omluvenky, které jsou odpovědností rodičů. „Pokud má dítě omezení, pediatr to napíše jednou a není nutné vyžadovat to od něj znovu pro každý předmět a kroužek zvlášť,“ dodal.

Potravinářské průkazy skončí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám