Hlavní obsah

Zůstaňte otevření novým věcem, nabádal Fiala studenty. Pavel nabádal děti ke čtení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle prezidenta Petra Pavla, který v pondělí zahájil nový školní rok s žáky prvních tříd v Bukovanech na Sokolovsku, není třeba být nejlepší, ale nejlepší, jak to jde. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je jednou z nejdůležitějších věcí, které má škola studenty naučit, otevřenost novým věcem. Premiér s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) zahájili nový školní rok na Střední zahradnické škole v Rajhradě.

Petr Pavel přijel na Karlovarsko mezi prvňáčkyVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

Prezident prvňáčkům v Bukovanech řekl, že nástup do školy pro ně bude změnou a namísto her se budou muset i učit.

Dodal také, že každého bude bavit něco jiného a nejhorší by byla situace, kdyby je nebavilo nic. Děti nabádal, aby četly, neboť knihy jsou podle něj oknem do světa.

Z Bukovan se prezident vydal do Sadova, kde zavítal na Základní a mateřskou školu Regionu Karlovarský venkov.

Premiér Fiala s ministrem Bekem zahájili školní rok v Jihomoravském kraji. Fiala studentům Střední zahradnické školy v Rajhradě řekl, že nechtěl zamířit jako obvykle za prvňáčky, a rozhodl se proto pro změnu.

Mimo jiné dodal, že absolventkou dnes již neexistující zahradnické školy je i jeho manželka.

„Jedna z nejdůležitějších věcí, kterou vás může škola naučit, vedle těch praktických dovedností a teoretických znalostí, je ta touha být otevřen novým věcem,“ uvedl premiér s tím, že je třeba se celý život vzdělávat.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Návštěva premiéra Petra Fialy a ministra školství Mikuláše Beka na Střední zahradnické škole v Rajhradě na Brněnsku.

Fiala ocenil, že škola nabízí jak praktické, tak všeobecné vzdělání, a obrátil se i na pedagogy, kterým popřál „radost z práce“ i motivované studenty.

Ministr Bek vedle jiného připomněl dvojici novinek, které nový školní rok přinese. Zmínil elektronizaci přijímaček na střední školy a změnu oborové struktury středních škol.

V Česku je podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 4261 základních a téměř 1300 středních škol.

Ministerstvo financí: Školství má mít příští rok na výdaje o 11,6 miliardy méně než letos

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám