Hlavní obsah

Malá nejdříve podpořila zákon proti kumulaci platů politiků, pak otočila

Novinky, Renáta Bohuslavová, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna hlasy ANO, ODS i KSČM vrátila k přepracování novelu zákona o střetu zájmů. Piráti jejím prostřednictvím chtěli zamezit kumulování odměn politiků. Kuriózní je, že pod návrh změny zákona se podepsaly i poslankyně ANO Jana Vildumeztová, Helena Válková a Taťána Malá, která je novou ministryní spravedlnosti, ale pak návrh nepodpořily a hlasovaly pro jeho přepracování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Taťána Malá

Článek

Piráti chtěli prosadit, aby například poslanec, který je zároveň hejtmanem nebo uvolněným zastupitelem, dostával jen jeden plný plat, a to za funkci, která je výše. Za druhou funkci by dostal odměnu ve výši 40 procent platu. Zároveň chtěli, aby se zákon vztahoval i na prezidenta jako na veřejného činitele.

Proti se však postavili především poslanci za ANO, ODS i KSČM. Nepodpořili ho ani ti, kteří se pod původní návrh podepsali. Mezi nimi byly například i hejtmanka Karlovarského kraje a předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová, exministryně spravedlnosti Helena Válková, ale třeba i současná ministryně Taťána Malá (všechny z ANO).

Pojďme se prostě bavit o tom, jestli vůbec chceme řešit kumulaci funkcí.
Taťána Malá (ANO)

Malá to následně vysvětlovala tak, že je třeba přijít s komplexním řešením. „Pod zákon jsem se podepsala, protože sama kumuluji funkce. Jsem zároveň poslankyně a náměstkyně hejtmana (Jihomoravského kraje - pozn. red.), ale je opravdu potřeba najít koncepční a systémové řešení a ne jen odměny,” řekla ve středu na jednání Sněmovny Malá.

„Pojďme se prostě bavit o tom, jestli vůbec chceme řešit kumulaci funkcí,” dodala s tím, že otázkou je i to, zda může být poslancem nebo senátorem lékař apod.

Faltýnek: Je to právní paskvil

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek zákon z pera Pirátů - i když se pod něj podepsala i nová ministryně spravedlnosti - nazval paskvilem.

„My jsme tento návrh zákona nezamítli. My jsme ho vrátili k přepracování, protože vláda dala negativní stanovisko. Jsme připraveni společně s vámi zákon dopracovat, aby to nebyl právní paskvil,” uvedl Faltýnek.

Výsledek hlasování „nemile” překvapil předsedu SPD Tomia Okamuru, podle kterého byl návrh s hnutím ANO předem projednán.

Benda: Je to proti zdravému rozumu

Normě hrozilo i zamítnutí, které požadoval poslanec ODS Marek Benda. Uvedl, že pokládá za „naprosto nemravné”, že by politik nebyl plně placen za druhou funkci, kterou vykonává na plný úvazek. Je to podle Bendy v rozporu se zdravým rozumem. „Nikomu nemá být snižována odměna za práci, kterou dělá, jenom proto, že dělá ještě nějakou jinou práci,” řekl.

Novela měla zabránit také tomu, aby poslanec nebo senátor mohli pobírat odměny za členství v dozorčích, kontrolních a řídících orgánech krajských, městských a obecních firem a aby komunální a krajští politici mohli dostávat peníze za členství v obdobných orgánech státních společností.

Horní hranici ročního plnění za účast na jednáních těchto orgánů by ale předloha, kterou podepsalo šest desítek poslanců ze všech klubů kromě ODS, zvýšila z nynějších 10 tisíc korun na 30 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám