Hlavní obsah

Lipavský odjíždí do Asie. Řešit bude bezpečnost i korespondenční volbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ve čtvrtek ráno odletěl společně s podnikatelskou delegací na jedenáctidenní pracovní cestu do Indie, Austrálie a Japonska. Zúčastní se několika konferencí s řadou zahraničních státníků či navštíví v japonské Ósace místo, kde by měl na světové výstavbě Expo 2025 stát český pavilon. Důležitým tématem cesty budou otázky bezpečnosti.

Foto: Robert Procházka, novinky.cz

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

V prvních dnech cesty Lipavský v indickém hlavním městě Dillí promluví na konferenci Raisina Dialogue o ochraně a diverzifikaci dodavatelských řetězců s cílem snížit globální ekonomickou závislost na Číně. Setká se také se svým protějškem Subrahmanyamem Jaishankarem.

Indie patří mezi nejdůležitější partnery České republiky v Asii. Rozvinuté vztahy tam mají firmy zejména v obranně-průmyslové oblasti. V posledních zhruba deseti letech podle ředitele odboru Asie a Tichomoří ministerstva zahraničí Marka Libřického český export do země vzrostl asi čtyřikrát.

Následovat bude Austrálie, kde stráví Lipavský po dvou dnech v Canbeře a Sydney. Bude to poprvé po dvaceti letech, co český ministr zahraničí do Austrálie dorazí. Kromě návštěvy parlamentu či jednání se státníky se Lipavský setká se zástupci české komunity, která patří mezi největší ve světě. V Austrálii žije zhruba 30 tisíc Čechů. S nimi chce probrat mimo jiné korespondenční volbu, která v lednu prošla v Poslanecké sněmovně prvním čtením.

Ruský velvyslanec v ČR jde na kobereček kvůli Navalnému

Domácí

Ministr se zúčastní také kulatého stolu ke kybernetické bezpečnosti nebo zahájí byznysový seminář.

Závěr cesty, na které Lipavského doprovází necelá desítka tuzemských firem, bude patřit Japonsku. V Tokiu se ministr setká například s ministryní zahraničí Jóko Kamikawaovou, ministrem obrany Minoru Kiharou či ministryní pro světovou výstavu Expo 2025 Hanako Džimiovou.

Česká republika má s Japonskem dlouhodobě širokou spolupráci. Výrazným tématem tam bude bezpečnost, kdy Česko patří v této oblasti ke strategickým partnerům země vycházejícího slunce.

Lipavský v Tokiu naváže na loňskou cestu vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), který tam řešil zavedení přímého spojení mezi Českem a Japonskem. Podepsat by se během návštěvy měla letecká dohoda, která má vznik linky usnadnit.

Poslední zastávkou cesty bude japonská Ósaka, kde bude Lipavský řešit přípravy na světovou výstavu Expo 2025. Navštíví mimo jiné místo, kde by měl stát český pavilon ze skla a dřeva. Povolování a přípravy pavilonu provázejí problémy.

Tradičním tématem posledních dvou let je i válka na Ukrajině a nynější cesta nebude výjimkou. Japonsko i Austrálie mají stejný postoj jako Česko, zemi pomáhají vojensky, finančně i humanitárně. Lze očekávat, že se tématu Lipavský dotkne i v Indii, ačkoliv země dlouhodobě s agresivním Ruskem obchoduje a nakupuje od třeba něj levnou ropu.

Zbrojit začali i Japonci, kupují střely od USA

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám