Hlavní obsah

Zbrojit začali i Japonci, kupují střely od USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko ve čtvrtek podepsalo se Spojenými státy dohodu o nákupu 400 řízených střel Tomahawk. Podle agentury AP jde o reakci na rostoucí regionální hrozby. Původně se měl nákup uskutečnit o rok později, japonský ministr obrany Minoru Kihara ale celou věc urychlil.

Foto: Raytheon

Střela Tomahawk naráží na plovoucí cíl

Článek

Spojené státy prodají Japonsku dva typy tomahawků celkem za 2,35 miliardy dolarů (53,5 miliardy Kč). Podle AP půjde o 200 střel Block IV a 200 modernizovaných verzí Block V. Ty mohou být vypuštěny z válečných lodí a zasáhnout cíle vzdálené 1600 kilometrů.

Japonsko se vzdalo svého pacifistického postoje a vláda premiéra Fumia Kišidy se zavázala, že do roku 2027 zdvojnásobí své roční výdaje na obranu na přibližně 68 miliard dolarů (1,54 bilionu Kč). Pokud to splní, bude mít Japonsko třetí nejvyšší výdaje na armádu na světě – po Spojených státech a Číně.

Foto: Us Navy, Reuters

Odpálení střely s plochou dráhou letu Tomahawk z torpédoborce USS Barry

Kišidova vláda v této souvislosti uvedla, že Japonsko čelí z hlediska bezpečnosti nejhorší situaci od druhé světové války. Kvůli tomu navazuje intenzivní vojenskou spolupráci s USA, Austrálií, Británií a dalšími spřátelenými zeměmi.

Změna vojenské doktríny

Hlavním cílem země vycházejícího slunce je zajistit si obranné zbraně na případný úder, který by zničil odpalovací zařízení protivníka ještě před vypuštěním útočných střel. Taková prevence je zcela novou reinterpretací dosavadní japonské doktríny, která počítala pouze s obranou v případě útoku. Preventivní útoky byly až dosud v japonské obranné politice tabu.

Nová strategie jednoznačně reaguje především na agresivní chování Severní Koreje a rostoucí mocenské snahy Číny.

Evropa začala zbrojit jako o život

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám