Hlavní obsah

Likvidace velkochovu slepic na Tachovsku pokračuje. Obnova farmy potrvá měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obnovit velkochov slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se objevila ptačí chřipka, potrvá měsíce. Informaci v pondělí potvrdil zástupce ředitele Státní veterinární správy Plzeňského kraje Richard Bílý. Utratit se musejí všechna zvířata, což je zhruba 750 tisíc kusů.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Hasiči pomáhají s likvidací 750 tisíc slepic ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou, kde se objevila ptačí chřipka.

Článek

Na místě zasahuje stále vyšší počet hasičů, aktuálně jich je na 160. Pracují ve všech třech halách naráz, protože nosnice rychle hynou. Podle Bílého už virus zabil desítky tisíc slepic.

„Zvířata musíme rychle dostat pryč. A jednotlivé týmy posílat dovnitř podle toho, kde jsou vyšší úhyny,“ nastínil Bílý.

Hasiči, veterináři i brigádníci vynášejí mrtvou drůbež a také tu živou, kterou dávají do přepravních kontejnerů, do nichž se pak napustí oxid uhličitý.

Náročné jako požár v Hřensku. Hasiči pomáhají s utracením obřího chovu slepic s ptačí chřipkou

Ekonomika

„V současnosti tady máme na 160 hasičů, včetně těch, kteří pomáhají s dekontaminací, vystrojením do ochranných pomůcek a podobně. Doteď jsme vynosili přes 470 tun kuřic, takže jsme zhruba v polovině,“ vyčíslil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Do akce jsou zapojení hasiči z celého Plzeňského kraje, dále z Karlovarska a speciálního záchranného útvaru z Jihlavy a Zbirohu.

Podle Bílého se už dokončují práce v hale číslo dva, kde nákaza propukla, a pozornost se přesouvá na zbylé dva prostory. „Do jednadvacátého ledna bychom měli všechno stihnout,“ doufá Bílý.

Potřeba bude všechny haly společnosti Česká drůbež důkladně umýt a několikrát vydezinfikovat.

„Obnova chovu by mohla začít v dubnu, ale jen v hale číslo dva. Už se do ní připravují nové kuřice. Nejdřív nasadíme pouze zkušební zvířata, asi pět tisíc. Budeme je 21 dnů pozorovat, jestli neonemocní. Pokud ano, znamená to, že virus uvnitř ještě zůstal,“ popsal zástupce ředitele.

Pro další dvě haly zatím nemá Česká drůbež přichystaná kuřata.

„Odchov trvá dvacet týdnů. Když se podaří chod farmy kompletně obnovit v prvním pololetí, bude to opravdu úspěch,“ doplnil Bílý. Odhadované škody se podle něj pohybují v řádech nižších stovek milionů korun.

Na Tachovsku utratí kvůli ptačí chřipce 110 tisíc slepic

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám