Hlavní obsah

Na Tachovsku utratí kvůli ptačí chřipce 110 tisíc slepic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterináři v úterý utratí na 110 tisíc slepic z velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se objevila ptačí chřipka. Aktuálně jde o největší ohnisko této nákazy v České republice. Likvidovat budou také více než tři miliony vajec.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Velkochov slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se potvrdila ptačí chřipka.

Článek

V tamějším areálu jsou tři haly se zhruba 742 tisíci nosnicemi. Jednatel firmy Drůbež, s. r. o., Zdeněk Pašek nechtěl situaci komentovat. Redakci Práva odkázal na Státní veterinární správu (SVS).

„Zasažená je jedna část haly. Nakažená zvířata se podařilo izolovat od ostatních. Nemocné nosnice, přibližně 110 tisíc kusů, budou utraceny plynem přímo v budovách,“ popsal ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat z plzeňské pobočky SVS Richard Bílý.

Pracovat na místě budou desítky veterinářů, hasičů i policistů. Speciální pohotovostní tým z Brna pak bude utracené kusy vynášet do vzduchotěsných kontejnerů, ty se budou postupně odvážet do kafilérie do Biřkova na Klatovsko.

„Likvidace potrvá zřejmě až do pátku,“ doplnil Bílý s tím, že zničit musejí také více než tři miliony vajec. „Některé kusy se musely stáhnout ze skladů, kde už byly,“ dodal.

Začal platit zákaz venkovního chovu drůbeže. Za porušení hrozí tučné pokuty

Ekonomika

Přípravy začaly již během pondělního dopoledne. Mluvčí krajských hasičů Petr Poncar sdělil, že mají přichystané dekontaminační stanoviště i potřebné ochranné pomůcky.

Podle Bílého se nákaza dosud ve dvou zbývajících halách neprokázala. „Ranní vzorky ji nepotvrdily. Budeme v odběrech pokračovat také v následujících dnech,“ řekl.

Odkud se ptačí chřipka do chovu dostala, zatím není jasné. „Poblíž jsou rybníky, kde žijí kachny, labutě. Často bývají právě volně žijící ptáci přenašeči viru. Nicméně věc ještě šetříme, zdroj zavlečení nákazy dosud neznáme,“ zdůraznil Bílý.

Veterináři zároveň vyhlásili tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dohledu. Prakticky to znamená, že lidé nadále nesmějí pouštět drůbež ven, její přesný počet musí nahlásit a také sledovat, jestli se u ní neobjeví nějaké potíže. Mezi obvyklé příznaky patří, že slepice přijímá méně potravy a méně snáší. „Asi za dva týdny pojedeme do vybraných chovů i malochovů a odebereme tam vzorky, zda se ptačí chřipka nerozšířila,“ nastínil Bílý.

Pokud si majitel všimne u slepic jakýchkoliv problémů, měl by okamžitě kontaktovat právě veterináře nebo starostu Erika Máru (Strana přátel Brodu). „Obyvatelé jsou z toho nervózní, zvlášť ti starší se na mě obracejí. Proto rozneseme informační letáky, aby každý věděl, co má dělat,“ uvedl starosta.

Firma Česká drůbež sídlí v Horšovském Týně na Domažlicku, stojí za ní ale německý kapitál. Významný producent vajec na tuzemském trhu má další farmu například ve Velkém Malahově či Myslívě na Domažlicku.

Evropa prochází nejničivější epidemií ptačí chřipky v historii

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám