Hlavní obsah

Lídr pirátů a STAN Bartoš se utká s Brabcem i Foldynou

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda pirátů a premiérský kandidát dvojkoalice se STAN Ivan Bartoš, který vyrůstal v Jablonci nad Nisou, ale bydlí v Praze, bude kandidovat v Ústeckém kraji. „Právě zde se totiž zrcadlí problémy celé republiky, jako jsou vysoké počty exekucí, sociální problémy, devastace krajiny či třeba korupce,“ zdůvodnil Bartoš.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

Do křížku se tu musí pustit s Jaroslavem Foldynou, který zde bude kandidovat za SPD a který, ještě když oblékal dres ČSSD v Ústeckém kraji, vždy vysoko bodoval.

Soupeřem jim bude ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec. Ten Právu řekl, že z šéfa pirátů obavy nemá. „Soupeře respektuji, ale přesto pevně věřím, že i v těchto volbách hnutí ANO zvítězí,“ poznamenal. ANO v roce 2017 v Ústeckém kraji drtivě vyhrálo se skoro 38 procenty a Brabec tehdy získal přes osm tisíc preferenčních hlasů.

„Daň za Babiše”. Piráti rozjeli debatu o zvyšování daní

Domácí

Babišovo hnutí uvažuje i o nasazení dalších ministrů. Kandidovat za ANO chce vicepremiér a dvojitý ministr Karel Havlíček, zatím ale není zřejmé, v kterém kraji. Naopak jasné je, že ANO bude mít na královéhradecké kandidátce znovu ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou.

„Pokud dostanu důvěru od krajské organizace ANO, rozhodně mi bude ctí. Královéhradecko je moje srdeční záležitost, kariérně jsem tam vyrostla a region dobře znám a vím, kde mohu pomoci,“ řekla Právu Dostálová, která bydlí s rodinou v Hořicích.

Konec hádek, vedení ČSSD mluví jednotně, říká Hamáček

Domácí

Jediný ministr současné vlády, který už jasně řekl, že letos do voleb nepůjde, je ministr školství Robert Plaga. Ten byl dřív členem brněnské organizace ANO. Po jejím rozpuštění minulý rok si Plaga ale neobnovil členství.

Rozhodnuto ještě není u ministra zemědělství Miroslava Tomana, který se loni stal členem ČSSD. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) o kandidatuře nepřemýšlí, ale zatím to nechává otevřené. „Pokud mě osloví, tak to budu muset zvážit, protože na nabídky se musí odpovídat. Ale zatím s tím nějak nepočítám,“ řekla Právu.

Výběr článků

Načítám