Hlavní obsah

Levnější elektřina a plyn? Nižší cenové stropy už nebudou, prohlásil Fiala

Nižší cenové stropy pro elektřinu a plyn už nebudou. V Otázkách Václava Moravce v České televizi to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj by si nižší stropy nemohl stát dovolit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér ČR Petr Fiala

Článek

„Ne, to nemůže nastat. Strop je nastaven odpovědně po důkladných analýzách, co si můžeme dovolit,“ odmítl nižší zastropování cen energií v pořadu premiér.

Současně přiznal, že to není ideální cena. „Je to strop, kdy vláda garantuje, že nebudete platit víc. Lidé pociťují nejen vysoké ceny, ale i nejistotu. My jim tímto dáváme jistotu, že nebudou platit více,“ prohlásil premiér.

Za elektřinu lidé nyní zaplatí maximálně bez distribučních poplatků šest korun za kWh, za plyn jsou to tři koruny za kWh.

Elektřina šest korun, plyn tři. Vláda stvrdila cenový strop

Domácí

„Krizi za sebou nemáme. Nevíme, jak dlouho bude konflikt trvat. Musíme se ale zbavit závislosti na ruských fosilních zdrojích,“ řekl také premiér.

Jurečku chce v čele životního prostředí dále

Fiala v pořadu dále uvedl, že požádá ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), aby funkci ministra životního prostředí dočasně vykonával až do konce roku. Pak bude připraven navrhnout Petr Hladíka ministrem.

„Požádám Jurečku, aby funkci vykonával do konce roku. Pak jsem připraven, pokud se neobjeví nové skutečnosti, ho (Petra Hladíka) panu prezidentovi navrhnout,“ uvedl na ČT.

Jurečka: Musíme se vrátit ke zvyšování daní

Domácí

„Chci navrhnout kandidáta, který se bude moci plně věnovat řízení tohoto důležitého resortu, a ne vysvětlování nejasností,“ doplnil ministerský předseda.

Jmenování bývalého náměstka brněnské primátorky ministrem zkomplikovala totiž kriminální kauza přidělování městských bytů v Brně. Kvůli kauze policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila.

Hladík několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám