Hlavní obsah

Elektřina šest korun, plyn tři. Vláda stvrdila cenový strop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) stvrdil zastropování ceny u silové elektřiny a plynu. Za elektřinu budou občané bez distribučních poplatků platit šest korun za kWh, za plyn to pak bude tři koruny za kWh.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér ČR Petr Fiala

Článek

„Schválili jsme nařízení vlády o zastropování cen. Občané tak budou za silovou elektřinu platit 6 korun za kWh a za plyn 3 koruny za kWh,“ oznámil Fiala. K tomu je pak ale potřeba započíst distribuční poplatky.

Ceny budou zastropované celý příští rok. „Projevovat by se to mělo ale už během listopadu,“ řekl také ministerský předseda.

Cenový strop pak bude pro domácnosti, firmy připojené na nízké napětí a veřejné služby budou platit bez ohledu na spotřebu. Malé a střední firmy připojené na vysoké a velmi vysoké napětí budou mít cenový strop stanovený na 80 procentech nejvyšší roční spotřeby za posledních pět let.

PRE dá slevu domácnostem, které v zimě meziročně sníží spotřebu elektřiny

Ekonomika

U plynu se bude zastropování týkat kromě domácností také firem s roční spotřebou do 4200 MWh, původně se navrhovala spotřeba do 630 MWh. „Cenový strop bude platit na plyn také pro teplárny,“ řekl ve středu po jednání vlády Fiala.

Náměstek ministra průmyslu Petr Třešňák uvedl, že zastropování se bude týkat velmi širokého spektra podnikatelů, veřejné správy i zdravotnických zařízení, do kterých spadá například většina lázeňských provozů.

Vládní nařízení budou navazovat na novelu energetického zákona, která vstoupila v platnost 1. října a umožňuje mimo jiné právě zastropování cen.

Reklama

Výběr článků

Načítám