Hlavní obsah

Pekarová ke konci Langšádlové: Více se věnovala obsahové práci než její prezentaci navenek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Více se věnovala obsahové práci než její prezentaci navenek, okomentovala avizovaný konec ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové z TOP 09 ve funkci předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová s tím, že ministr má dělat obojí. Langšádlová následně zopakovala, že si za svou prací stojí. Stane se novou zástupkyní TOP 09 ve sněmovní Komisi pro hybridní hrozby, kterým se dlouhodobě věnuje. Nástupce Lanšádlové strana hodlá oznámit během příštího týdne.

Živě: TK k demisi ministryně LangšádlovéVideo: ČTK

 
Článek

„Oceňujeme její dosavadní práci, vážíme si této práce, její i jejího týmu. Paní ministryně připravila mimo jiné zákon o výzkumu, vývoji a věnovala se celé řadě dalších priorit. Sama paní ministryně připouští, že více úsilí věnovala samotné obsahové práci než její následné prezentaci navenek, avšak domníváme se, že i to je nedílnou součástí ministra,“ prohlásila na ve čtvrtek k demisi Langšádlové na tiskové konferenci Pekarová Adamová .

Jméno nominanta na post ministra prý představí šéfka TOP 09 příští týden až poté, co je schválí předsednictvo strany. Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek ocenil práci Langšádlové a uvedl, o jejím nástupci chce mít jasno příští týden.

Spekuluje se, že nástupcem Langšádlové by mohl být poslanec a místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel. Pekarová Adamová to nechtěla blíže komentovat, pouze na přímý dotaz novinářů uvedla, že zmíněný poslanec by byl kvalitním kandidátem. Od nástupce prý šéfka TOP 09 očekává, že naváže na práci končící ministryně, aby rozdělané věci „nespadly pod stůl“.

Ministryně Langšádlová podává demisi

Domácí

Langšádlová se dlouhodobě věnuje hybridním hrozbám a boji s dezinformacemi a podle předsedkyně TOP 09 se stane novou zástupkyní strany ve sněmovní komisi pro tyto hrozby. „V posledních měsících pracovala na strategii, která se této oblasti věnuje a zahrnuje i vybudování strategické komunikace státu. Ráda bych, aby se těmto oblastem i nadále věnovala, a to s možností ještě většího nasazení než doposud,“ uvedla Pekarová Adamová.

Práci končící ministryně ocenil i první místopředseda TOP 09 a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. „S Helenkou Langšádlovou jsem měl téměř tři roky společnou kancelář, byly to krásné tři roky. Za tak krátkou dobu jsem se ve svém životě nenaučil od nikoho tolik jako od Helenky,“ řekl Válek.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová

Okamurova SPD padá. Voliče jí přebírá Václavák

Parlamentní volby

Langšádlová na čtvrteční tiskové konferenci hájila výsledky své práce. „Jsem si vědoma, že o vědní politice, což je specifická disciplína, se ne úplně snadno komunikuje. Mrzí mě to, i vůči mé straně, že se toto nedařilo lépe. Ale to je zkrátka politika, pro mě je to ukončená věc. To, že se mění členové vlády, je normální. Odvedla jsem kus práce, za kterou se nestydím,“ dodala a opakovaně zdůraznila, že neměla pod sebou ministerstvo, ale pouze malý tým spolupracovníků.

Kritika spolustraníků

Langšádlová oznámila rezignaci na funkci ve čtvrtek po týdnech spekulací, že by mohla ve vládě premiéra Petra Fialy (ODS) skončit. Patřila k méně viditelným ministrům kabinetu, za což čelila v poslední době kritice od části spolustraníků, kteří nebyli spokojeni ani s její prací. Ačkoliv na sobotním sněmu její domovské středočeské organizace přijala buňka unesení na její podporu, předsednictvo TOP 09 ve středu diskutovalo o její výměně.

Langšádlová ke kroku přistoupila i s ohledem na to, že necítila právě podporu ze své domovské partaje. „Udělala jsem spoustu věcí, ale neměla jsem podporu ze strany. Je to rozhodnutí strany a já to respektuji. Nikdy jsem o místo ve vládě neusilovala, ale vykonávala jsem ho, jak nejlépe jsem uměla,“ uvedla.

S prací Langšádlové byly podle jejího vyjádření spokojeny vysoké školy, Akademie věd i Svaz průmyslu a obchodu. Ona sama se svým týmem prý odvedla obrovský kus práce. Věnovala se například přenášení vědních poznatků do praxe, závislosti Evropy na lécích z Číny či se zasadila o zvýšení stipendií pro doktorandy bez pracovního úvazku. Podle ní nebylo snadné taková témata prodávat veřejnosti i vzhledem k tomu, že samotná agenda vědy po vytvoření jejího resortu nepřešla pod ni, ale zůstala na ministerstvu školství.

„Nebylo to jednoduché. Vědní politika zůstala na ministerstvu školství, mně zůstala rada vlády. A prodávat vědní politiku, hodnocení výzkumných organizací, nastavování programů účelové podpory není vůbec snadné. Ani pro mého nástupce nebude jednoduché prodávat tohle zboží, které jsem dostala,“ přiblížila Langšádlová svou práci ve vládě.

Nejmenší vládní strana TOP 09 má v osmnáctičlenném koaličním kabinetu dvě ministerstva. Kromě postu po volbách vytvořeného ministra pro vědu a výzkum straně připadlo ještě ministerstvo zdravotnictví, které řídí první místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová, předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Novelu zákona na usnadnění slučování i rušení resortních institucí schválil sněmovní výbor

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám