Hlavní obsah

Ministryně Langšádlová podává demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve vládě premiéra Petra Fialy nastanou změny. Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi. Podrobnosti sdělí na briefingu ve čtvrtek odpoledne. Ačkoliv její práci hodnotily kladně například vědecké organizace, čelila tato málo viditelná ministryně kritice některých spolustraníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Helena Langšádlová (TOP 09)

Článek

Konec Langšádlové přichází po středečním jednání předsednictva strany, které probíralo i návrh na její odvolání. Nakonec dle důvěryhodného zdroje Novinek v pozdních večerních hodinách dospěli k nespecifikované dohodě s tím, že veřejnosti její znění oznámí na čtvrteční tiskové konferenci. Mezitím však Langšádlová udělala krok sama a na svou funkci rezignovala.

Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro vědu, výzkum a inovace Heleně Langšádlové za její dosavadní cennou práci a bere na vědomí její rozhodnutí podat demisi na post ministryně vlády ČR,“ vyjádřilo se následně vedení TOP 09.

Premiér Petr Fiala (ODS) práci končící ministryně ocenil, zejména její snahu o větší propojení výzkumu s praxí. Jméno jejího nástupce by rád znal příští týden.

Langšádlová v pětikoaličním osmnáctičlenném kabinetu, kde TOP 09 má dvě křesla, zaujala po volbách nově vytvořenou funkci ministryně pro vědu a výzkum a patřila dlouhodobě k méně viditelným členům vlády. Za to také zejména v poslední době čelila kritice, i u části spolustraníků, že vládní straně potácející se na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny údajně nepřináší dostatek bodů.

V poslední době se ministryně a její tým na sociálních sítích možná i proto snažily více zviditelnit a prodat její odvedenou práci. O tom, že by mohla být vyměněna, se spekulovalo už v minulých dnech. Středočeská organizace TOP 09, do níž Langšádlová spadá, na svém sobotním sněmu přijala usnesení na její podporu. Postavily se za ni i odborné organizace z vědecké komunity i vysokých škol.

„Za mnou a mým týmem je obrovský kus odvedené práce a za touto prací si stojím. Velice si vážím i toho, že se mi dostává pozitivní zpětné vazby a ocenění jak od zástupců vysokých škol a Akademie věd, tak od zástupců Svazu průmyslu a dopravy,“ uvedla před středečním jednáním předsednictva Langšádlová.

Lidovci: Jsme na dně, protože děláme černou práci za ODS

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám