Hlavní obsah

Kušnierz změnil výpověď. Tvrdí, že lhal pod tlakem policie a státního zástupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ředitel dotačního úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Petr Kušnierz v úterý u soudu v Litoměřicích upravil původní výpověď. Žádná organizovaná zločinecká skupina podle něj neexistovala. Tvrdí, že byl pod tlakem a že po něm velkou kauzu chtěla policie i státní zástupce.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz (uprostřed) na archivním snímku.

Článek

Zatímco doposud Kušnierz v pozici spolupracujícího obviněného a později obžalovaného v rozsáhlé kauze údajných podvodů s evropskými dotacemi uváděl, že byly vytipovány projekty za Ústecký kraj, které měly dotaci dostat, v úterý řekl, že po něm velkou kauzu chtěla policie i státní zástupce.

Podle státního zástupce zmanipulovali obžalovaní evropské dotace ve výši 14 miliard korun. Před soudem se z několika zločinů zodpovídá 27 lidí.

Vypovídat před krajským soudem, který zasedá v Litoměřicích kvůli velikosti jednací síně, začal Kušnierz loni. Už tehdy uvedl, že se spolupracujícím obviněným stal pod tlakem. V úterý řekl, že cítil už v přípravném řízení, jak na něj policie i státní zástupce tlačí. „Chtěli po mně kauzu, a velkou,“ uvedl.

Kušnierz nastoupil sedmiletý trest za manipulace s dotacemi

Domácí

K indiciím a důkazům se podle Kušnierze postupně vytvářela legenda. „Začal vznikat příběh rozsáhlé trestné činnosti z prostředí vysoké politiky a byznysu,“ řekl s tím, že výměnou za spolupráci s policií mu byl nabídnut byt v Praze, automobil, zaměstnání v Praze a hotovost ve výši dvou milionů korun. Jmenoval i konkrétní osoby, které mu nabídku učinily. Kdyby nevyhověl, bylo mu podle Kušnierze řečeno, že se vrátí do vězení.

„Musel jsem poslouchat,“ řekl. Podle něj jeho dřívější poznámky, z nichž kriminalisté čerpali, nepopisují pravdivě dění na ROP Severozápad.

Případ se týká rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji od května 2008 do září 2011. Mezi obžalovanými jsou bývalí hejtmani, radní, podnikatelé, vysocí úředníci. Ještě loni v říjnu Kušnierz u soudu tvrdil, že o tom, jaký projekt má podpořit, se radil i s Danielem Ježkem a Alexandrem Novákem, kteří jsou podle obžaloby hlavními aktéry organizované zločinecké skupiny. Dnes řekl, že to není pravda. Uvedl, že nikoho neposlouchal, nebyl nikomu podřízen a neví o tom, že by někdo ovlivňoval hodnotící proces. Žádné informace, jak hodnotit projekty, podle dnešní výpovědi Kušnierz nedostával.

Začal soud s politiky a podnikateli v kauze ROP Severozápad. Marně chtěli vyměnit soudce

Krimi

Ředitelem úřadu byl Kušnierz od prosince 2009 do března 2011, kdy byl vzat do vazby, od roku 2008 byl členem hodnotící komise. Dotační program byl kvůli neprůhlednému rozdělování peněz a chybám v projektech téměř dva roky pozastaven. EU už dřív vyměřila za chyby pokutu 2,7 miliardy korun. Obžalovaným hrozí až 16 let vězení. Většina z nich u soudu vinu odmítla.

Výpověď Kušnierze bude pokračovat v dalších dnech. Pak chce soud vyslechnout svědky, kterých je téměř sto. Jednání jsou naplánována na čtyři dny v každém měsíci vyjma letních prázdnin až do konce letošního roku.

Obžaloba exšéfů ROP Severozápad je zdrcující

Krimi

Reklama

Související témata:
ROP Severozápad

Výběr článků

Načítám