Hlavní obsah

Začal soud s politiky a podnikateli v kauze ROP Severozápad. Marně chtěli vyměnit soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Čtením 135 stran obžaloby začal v úterý ústecký krajský soud projednávat případ údajných machinací v dotačním programu ROP Severozápad. Kauza se týká rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Obžalováno je 27 politiků, podnikatelů a úředníků, kteří podle státního zástupce zmanipulovali evropské dotace ve výši 14 miliard korun.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a její tehdejší náměstek Pavel Kouda v rozhovoru před zahájením procesu.

Článek

Soud se koná v Litoměřicích, protože na krajském soudu není kapacitně dostatečná jednací síň. Kromě pěti se k hlavnímu líčení dostavili v doprovodu svých advokátů všichni obžalovaní, kteří mimo jiné čelí obvinění z trestného činu poškození finančních zájmů Evropské unie, zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě nebo zločinu vydírání.

Obžaloba exšéfů ROP Severozápad je zdrcující

Krimi

Obžalobu podalo Vrchní státní zastupitelství v Praze loni v červnu. „Převážně pro trestnou činnost spočívající v sofistikovaném ovlivňování hodnotícího procesu výběru projektů soutěžících o dotace Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad a doprovodnou trestnou činnost," sdělil tehdy ČTK žalobce Tomáš Minx.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaní bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz (vlevo) a bývalý senátor Alexandr Novák (vpravo).

Ještě než státní zástupce začal číst rozsáhlou obžalobu, navrhl obhájce bývalého náměstka karlovarského hejtmana Petra Navrátila Jiří Schüller odročení hlavního líčení a podal návrh na podjatost předsedy senátu Jiřího Blažka. Senát po krátké přestávce na poradu rozhodl, že Blažek nebude z věci vyloučen.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Soud se koná v Litoměřicích, kde je kapacitně dostatečná jednací síň, která umístí 27 obžalovaných a jejich obhájců.

Mezi obžalovanými jsou ve své době vlivní podnikatelé Alexandr Novák (bývalý senátor za ODS a starosta Chomutova, který už byl ve vězení) či Daniel Ježek. Dále bývalí sociálnědemokratičtí hejtmani Ústeckého kraje Jana Vaňhová a Karlovarského kraje Josef Novotný a další politici. S vyšetřovateli spolupracoval jeden z obžalovaných, bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz. Novák s Ježkem byli v minulosti klíčovými postavami politicko-podnikatelského prostředí Ústeckého kraje.

Kauza se týká období od května 2008 do září 2011. Program byl kvůli neprůhlednému rozdělování peněz a chybám v projektech téměř dva roky pozastaven. EU vyměřila za chyby už dříve sankci 2,7 miliardy korun.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaní bývalý senátor Alexandr Novák (vlevo) a vlivný podnikatel Daniel Ježek před zahájením procesu.

Ústecký kraj uplatňuje v kauze škodu 133 milionů korun, náhradu uplatňuje také Karlovarský kraj a ministerstvo financí. Řízení ve věci zahájil ústecký krajský soud na konci roku 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám