Hlavní obsah

Kuba ostře do STAN: Ministra pro EU lze zrušit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odmítání eura není v ODS žádné dogma, ale snahu jmenovat zmocněnce pro euro pokládám jen za PR tah Starostů, říká v rozhovoru pro Novinky a Právo jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Sám by situaci ve vládě řešil razantněji a STAN připomněl, že pozici ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) lze zrušit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba během rozhovoru pro Právo a Novinky

Článek

Vláda je za poločasem svého vládnutí. Na konci loňského roku jste jí vyčítal, že neumí komunikovat. Už se to podle vás zlepšilo?

Bohužel zrovna dnes jsem viděl nový průzkum veřejného mínění a vláda má stále důvěru jen 17 procent lidí. To je málo a ukazuje to, že se pětikoaliční vládě stále nedaří přesvědčit voliče o svých krocích, i když mohou být často dobré a nutné.

Koalice má za sebou první dohodovací řízení, ve kterém si strany vymezily svůj prostor poté, co si STAN jmenovalo zmocněnce ministra pro euro…

Není dobře, když vláda působí nejednotně. Lidé chtějí, aby měla lídra, který za ni srozumitelně komunikuje. Vládní koalice mívají s jednotou obecně problém a tuto pětikoalici svedl dohromady více boj proti Andreji Babišovi než programové shody. O to je to složitější a ten problém se bude prohlubovat s blížícími se volbami.

Teď hnutí Starostové dostalo nápad udělat si kampaň na tom, že budou o špatné komunikaci vlády mluvit. Po dvou letech se začal ministr Rakušan tvářit, že je jediný, kdo začne komunikovat jinak. Mohl to sice dělat celé dva roky, nedělal, ale o to víc nám teď ve videu musel říct, že už to tomu Fialovi fakt řekne. Jmenování zmocněnce pro euro je další část, která má před eurovolbami zkusit vyvolat dojem, že jsou jediní, kteří se tématu eura věnují.

To, co STAN dělá, je PR hra. A bude na všech koaličních stranách, jak budou reagovat
Martin Kuba

Premiér v určitém smyslu ustoupil, když slíbil vypracovat analýzu vstupu ČR do ERM II. Zmocněnec zůstane u ministra pro EU Dvořáka v roli poradce… Co byste udělal na místě předsedy vlády vy?

Já bych se k tomu postavil razantněji, ale nejsem na jeho místě. Rozhodně bych ale rád připomněl hnutí STAN, že když má naše koaliční vláda mluvit o efektivním řízení státu, tak země velikosti ČR opravdu zvláštního ministra pro EU nepotřebuje. Máme ministra zahraničí, máme premiéra a agendu tohoto ministra by zvládli. Všem je přeci jasné, že ta pozice je koaličním ústupkem a výhodou pro hnutí STAN. Tahle funkce ministra ve vládě vůbec nemusí být a nijak by to naše vztahy ani pozici v Evropě neohrozilo.

Vy říkáte, že ve vládě nemusí sedět ministr Dvořák, STAN může namítnout, že tam nemusí být celé hnutí. Akorát že jeho 33 poslanců vláda potřebuje…

To nemusí, ale pak by muselo vysvětlovat svým voličům, jaká je další varianta. Tyto strany se sešly na jednom jediném motivu: odstranit Andreje Babiše z vlády. Tyto strany by se pravděpodobně jinak v jedné vládě nesešly. Cíl se podařil, ale připomeňme si, že ODS do toho přinesla nejvíc procent hlasů a Petr Fiala do toho vložil hodně osobní energie. Jestli by to chtěl někdo bořit, tak ať řekne důvod a jaká je jiná varianta. To bych rád viděl, jak by kvůli tomuhle odcházeli z vlády. To prostě nebyl věcný krok ministra v diskuzi o euru, to byl klasický PR tah Starostů, jak si toto téma teď přivlastnit. Vůči premiérovi je to nefér.

Rakušan rozjel kampaň, ve které kritizuje vládu, ministrovi školství Bekovi nefunguje systém přihlášek na střední školy, ministr Dvořák bez souhlasu vlády jmenuje zmocněnce pro euro a vyvolá dohodovací řízení… Konfliktů okolo STAN je dost. Neměla by se ODS ozvat?

To, co STAN dělá, je PR hra. A bude na všech koaličních stranách, jak budou reagovat. ODS by měla dávat najevo, že je lídrem v koalici. Měla by komunikovat všechna vládní témata a měla by je komunikovat správně. Největší dopad totiž bude mít tato vláda vždy na ODS, protože má premiéra.

Poté, co se podařilo vyhrát v koalici Spolu, bych čekal, že budeme mít v ODS strategii, jak oslovit další voliče, a budeme se chtít vrátit na vysoká procenta podpory. ODS mohla klidně otevřít debatu o euru sama. Myslím, že je debata legitimní, byť je jasné, že euro samo o sobě problémy ekonomiky ČR nevyřeší. Ale už ani v ODS to není dogma a já jsem přesvědčen, že řada voličů ODS s tím vůbec nemá problém a dost straníků by asi bylo překvapených. Zkrátka ODS má komunikovat taková témata a tak, aby na tom dokázala růst.

Vláda na začátku slibovala, že prioritou pro ni bude vzdělávání. Bylo by to logické, vzhledem k tomu, že ve vládě sedí hned tři učitelé: premiér Fiala, ministr školství Bek a ministr vnitra Rakušan. Máte pocit, že je školství hlavním tématem vlády?

Když se podíváte na ministerstvo školství, tak tam není posun žádný. Přitom kvalita vzdělávání a firem je pro budoucnost České republiky za deset až dvacet let řádově důležitější než to, jestli budeme platit eurem.

Přiznám se, že jsem nezaznamenal žádnou převratnou změnu ve vzdělávání. Nevnímám, že by školství bylo vlajkovou lodí vlády, že by bylo skutečně vedeno s nějakou vizí. Nezaznamenal jsem to ani jako občan, ani jako hejtman. Kdyby Starostové věnovali více aktivit tomuto resortu, myslím, že by to bylo lepší. Vzdělávání je investice do budoucnosti.

Nevidím nikoho, kdo by chtěl do souboje s Petrem Fialou. Na kongresu v dubnu bude potvrzena jeho pozice předsedy strany
Martin Kuba

A vy sám takhle přemýšlíte? Jak investujete v Jihočeském kraji?

Ano, a všude říkám, že nemáme investovat vždy jen s požadavkem, aby se investice okamžitě finančně vrátila. Něco jsou investice do budoucnosti celého kraje a nedají se hned spočítat. Mě se třeba novináři v Praze ptají, proč investujeme do regionálního letiště, když nyní nebude vydělávat. My na jihu Čech máme krásnou přírodu, za pár minut jste z města venku na kole, máme Šumavu, Lipno, kvalitní nemocnice, univerzitu, školy… V momentě, kdy bude dálnice a vy za dvě hodiny z Budějovic budete stát v rakouských Alpách na lyžích, když budete chtít na dovolenou, tak budete moci odletět z místního letiště, tak spousta vzdělaných lidí, učitelů, lékařů zjistí, že vlastně nepotřebujete žít v Praze, kde jsou už teď drahé nemovitosti. Že je jim lépe tady, že ta kvalita života je tu vysoká.

A kdo dnes řekne, jestli třeba deset milionů korun na provoz letiště je z toho pohledu hodně, nebo málo? To letiště, jako součást celé kvality života, může za deset let pozitivně ovlivňovat socioekonomickou strukturu kraje. Ty důležité projekty, které nám nechali naši předci, nebyli často jen o okamžitém zisku.

Investice často dopadají i do jiných oblastí. Příklad je dostavba dálnice mezi Českými Budějovicemi a hranicemi. Povede k tomu, že budete z Českého Krumlova v Budějovicích za patnáct minut. Tím se umožní mnohem více provázat nemocnice v Budějovicích a Krumlově a jejich zdravotní služby, takže dopravní stavba bude mít pozitivní efekt ve zdravotnictví.

KOMENTÁŘ: Premiér Petr Fiala je vlajkonoš nerůstu – Petr Šabata

Komentáře

Přesto se zřejmě v krajských volbách projeví nespokojenost lidí s vládou. Počítáte s tím?

Musíme si přiznat, že ANO má preference o 20 procent vyšší než samotná ODS, a obecně je pro hejtmany vládních stran složité v této situaci do krajských voleb vstupovat. V těchto volbách hraje větší roli osobnost kandidátů na hejtmana, než jakou hraje u kandidátů parlamentních, ale volby jsou to dost velké, aby se v nich promítla i spokojenost lidí s vládou a jednotlivými stranami.

To je důvod, proč jste ODS nedal na svůj volební plakát, ve kterém kandidujete opět na hejtmana?

Není to důvod. Já jsem z ODS a byl jsem v ní vždy a na jihu Čech to všichni vědí, že Martin Kuba je z ODS. Mě se na tuhle otázku dokola ptají jen pražští novináři.

ODS jsem na plakát nedal v první fázi proto, že chci zvýšit personální rozměr kampaně. Po celou dobu hejtmanského mandátu jsem mluvil sám za sebe. Nesu odpovědnost. Kdyby v jižních Čechách nefungovaly nemocnice, neopravovaly se silnice, neinvestovalo se tady, tak kdo za to může? Nějaká ODS, nebo Martin Kuba? Martin Kuba a jeho tým. Jestli se stala někde chyba, tak za to může hejtman. Proto mi připadá fér se po čtyřech letech postavit před lidi, říct jim: takhle jsem to tady vedl, teď mi řekněte, jestli v tom mám pokračovat, nebo nemám.

Personifikaci politiky vnímám i na vyšší úrovni. I ve volbách parlamentních. Někteří lidé třeba nebyli ochotni podpořit ODS s Petrem Nečasem, ale byli ochotni ji podpořit s Petrem Fialou. Tu samou stranu. Zkrátka je důležité, kdo je lídr, jestli ho lidé berou, věří mu. Je iluzorní myslet si, že stačí jen napsat značku strany.

A když vidíte nízké preference ODS, tak nemáte podle této logiky chuť vyměnit Petra Fialu?

O tom v této chvíli nemůže být diskuze. Petr Fiala objel všechny regionální sněmy, má podporu celé strany. Nevidím ani nikoho, kdo by chtěl do souboje s Petrem Fialou. Na kongresu v dubnu bude potvrzena jeho pozice předsedy strany. To je přirozené ve chvíli, kdy má strana premiéra.

Nemůže jeho pozici ohrozit na podzim neúspěch v krajských volbách?

Jsem v politice dost dlouho na to, abych se tu snažil předvídat, jak co bude. Každé volby přinesou do politické strany nějakou náladu. Je to strašně daleko. Politici by měli komentovat věci, které se dějí, a ne si vymýšlet nějaké scénáře. Já budu teď hlavně dělat všechno pro to, aby volby tady na jihu dopadly co nejlépe.

V Jihočeském kraji tedy kandidujete samostatně jako ODS, v evropských volbách jdete s TOP 09 a KDU-ČSL v koalici Spolu. Když vidíte preference lidovců a „topky“, máte pocit, že jsou pro ODS přínosem?

Rád bych viděl ODS opět jako catch all party, která dosahuje vysokých zisků a dokáže být nejsilnější politickou stranou. My se to snažíme v jižních Čechách dělat a dokázali jsme v roce 2022 v krajském městě sami výrazně porazit ANO. Dokonce myslím, že funguje lépe, když se vyvarujete strategie „Antibabiš“.

Vadí mi, když strany sčítají jen procenta, aby jim to vyšlo co nejlépe. Tady v kraji v 2020 některé strany kandidovaly spolu, ale teď už se jim to nehodí, tak už budou kandidovat každá s někým jiným v koalici proti sobě. To mi připadá jako urážení voličů. Proto my v jižních Čechách kandidujeme sami jako ODS.

Vypadá to, že se možná některým krajům podaří prosadit změny v rozpočtovém určení daní. Souhlasíte s tím?

Chceme zaktualizovat kritéria, podle kterých se budou peníze rozdělovat. Počet kilometrů silnic, počty žáků středních škol, ale také struktura kraje, protože to není vždy jen o počtu obyvatel.

Například Jihomoravský kraj má 1,2 milionu obyvatel, ale z toho 300 tisíc lidí žije v Brně. A Brno má svůj vlastní rozpočet. Takže Jihomoravský kraj nemá velké náklady s obyvateli Brna, protože Brno má svou vlastní MHD, služby atd. Zatímco třeba v jižních Čechách máme v krajském městě jen 15 procent lidí, tedy řádově méně. A dopravu z malých obcí už platíte z kraje. Podobně to mají Středočeši.

Rozloha kraje má vliv na počet posádek záchranek a tak dále. Ty rozdíly jsme se snažili poctivě postihnout v nových kritériích a chci ocenit hejtmany, že se v tom všichni chovali maximálně rozumně. Vypadá to, že bychom se konečně mohli shodnout.

Co říkáte jako bývalý ministr průmyslu na záměr vlády dostavět čtyři jaderné reaktory?

Jaderná energie je pro Českou republiku klíčová. Nemáme jinou cestu, pokud chceme snižovat emise. Nemáme dost jiných zdrojů, nemáme dostatek vody, slunce, větru. Jádro je nejlepší řešení a už tady měly být ty nové zdroje postavené. Proč se rozhodli ministři takto, nevím, myslím, že to souvisí s možností získat lepší cenu.

Co říkáte na to, že vláda možná jedná o zestátnění ČEZ a vyplacení minoritních akcionářů, jak se prořekl ministr Rakušan?

Nechci do tohoto tématu vnášet komentáře. To je věc vlády.

Je pravda, že prodáváte svůj podíl ve firmě OIG Power?

Dostali jsme teď nějaké nabídky na koupi celé společnosti. Narostla do takového rozměru, že se jí už nestíhám věnovat. Takže jsme se rozhodli, že se zájemci budeme jednat.

Víte, kolik za to dostanete?

Ne, jsme na začátku. To se vždy odvíjí od ekonomických výsledků a potenciálu firmy.

Jedná se o české, nebo zahraniční zájemce?

Jedná se o české i zahraniční.

Fiala s ironií pogratuloval Babišovi ke znovuzvolení šéfem ANO

Domácí

Reklama

Související články

Vlček: Měli bychom v koalici uklidnit emoce

Pozice zmocněnce pro euro je důležitá pro debatu o přínosech a negativech přijetí eura, říká v rozhovoru pro Novinky místopředseda Starostů a nezávislých Lukáš...

Rakušanova kampaň otřásá koalicí

Kampaň hnutí STAN, ve které ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) debatuje s občany v regionech, začíná dopalovat jeho koaliční spojence. Rakušan je popudil svými...

Výběr článků

Načítám