Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Premiér Petr Fiala je vlajkonoš nerůstu – Petr Šabata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrubý národní produkt měří všechno kromě toho, kvůli čemu stojí za to žít. Tahle trefná věta Roberta F. Kennedyho, mladšího bratra slavného amerického prezidenta a ministra spravedlnosti v jeho administrativě, by se teď hodila vládě Petra Fialy jako komentář k mizerným číslům o české ekonomice.

Foto: Novinky

Petr Šabata

Článek

Ta vloni poklesla o 0,4 procenta, reálné mzdy padaly dva roky po sobě. Ministerstvo financí před pár dny zhoršilo svoji prognózu růstu HDP na letošní rok z listopadových 1,9 na 1,2 procenta. A někteří ekonomové označují i tento výhled za optimistický a vidí růst nižší než jedno procento. Jako by premiér Fiala ve vánočním projevu neřekl, že rok 2024 už bude mnohem lepší…

A české hospodářství jako jediné v EU ještě nedosáhlo předpandemické úrovně HDP z konce roku 2019.

Že by se mdlá ekonomika sama nějak rychle vzpamatovala, je marná víra – ve světě plném rizik a při stejně mdlém vývoji ekonomiky německé, s níž je ta česká spojená pupeční šňůrou. „Ekonomika vesměs vyčerpala své komparativní ekonomické výhody a zdroje dynamického ekonomického růstu,“ píšou členové Národní ekonomické rady vlády v dokumentu, v němž nedávno navrhli 37 kroků, jak z nerůstu ven.

Ne rychle, ne bez rizik a bez politické odvahy, ale když vláda neudělá nic, nebo bude jen dál přešlapovat, zůstane Česko tím „nemocným mužem Evropy“, jak nedávno napsal německý deník Die Welt. Ten stručně popsal i řešení: „Recepty jsou v Německu stejné jako v Česku. Více peněz do školství, do výzkumu a vývoje. Méně byrokracie. Investice do strojů, robotů a softwaru, který nahradí chybějící pracovní sílu.“

Totéž, jen jinými slovy a konkrétně navrhuje NERV – rozhýbat trh práce, konečně modernizovat vzdělávání a výrazně zlepšit fungování státu. Nejde jen o výpovědi bez udání důvodu, ale třeba také o snížení odvodů z nízkých mezd, přeměnu dávkového a sociálního systému, aby motivoval k práci, nebo zavedení grantů pro studenty na financování vysokoškolského studia.

Nic z toho už koaliční Fialova vládna nestihne, protože se blíží volby – letos evropské, krajské a senátní, příští rok ty klíčové do Sněmovny. Složité pětikoaliční dohadování všechny ambicióznější návrhy – a právě jen takové mohou českou ekonomiku dostat z letargie – oseká a přemění na pouhou údržbu. A už je zřetelně vidět, že se někteří koaliční partneři rozhodli mentálně opustit Petra Fialu a soustředit se na volební výsledky vlastní strany. Nejviditelnější je „případ Rakušan“.

To jsou všechno důvody i na straně kabinetu, proč jsou vyhlídky české ekonomiky tak chabé.

Zní to neuvěřitelné a ideologicky velmi překvapivě, ale fakta hovoří jasně: předseda ODS Petr Fiala se tu představuje – díky výsledkům práce své vlády – jako vlajkonoš nerůstu.

Česká ekonomika loni klesla o 0,4 procenta

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám