Hlavní obsah

Vlček: Měli bychom v koalici uklidnit emoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozice zmocněnce pro euro je důležitá pro debatu o přínosech a negativech přijetí eura, říká v rozhovoru pro Novinky místopředseda Starostů a nezávislých Lukáš Vlček. V koalici by se měly podle něj uklidnit emoce a položit na stůl argumenty. Rozhovor vznikl ještě před úterní večerní schůzkou špiček koalice, které se v rámci dohodovacího řízení domluvily na tom, že funkce zmocněnce pro euro zřízena nebude.

Hostem pořadu PoliTalk byl místopředseda Starostů a nezávislých Lukáš Vlček.Video: Novinky

 
Článek

Starostové způsobili ve vládě poprask, když váš ministr Dvořák jmenoval ekonoma Petra Zahradníka svým zmocněncem pro euro. Můžete vysvětlit, proč jste se k tomu rozhodli? Má to i vaši podporu?

Má to mou podporu. A nenazval bych to popraskem. Občané nám vyčítají, že vláda málo komunikuje a že zklamala své voliče. Zhruba půl milionu voličů od vlády buď odešla, anebo hledá jinou alternativu. Chceme proto silně upozorňovat na programové prohlášení vlády, kde jsme lidem něco slíbili. Je tam věta, že budeme plnit maastrichtská kritéria a že zajistíme vstup do ERM II. ČR by měla rozseknout debatu, jestli v budoucnosti euro chce přijmout, nebo ne.

Ale vláda v programovém prohlášení nemá přijetí eura.

Máte pravdu, že vláda nemá v programovém prohlášení explicitně napsáno, že tento a tento rok přijme euro, ale má tam napsáno, že bude plnit maastrichtská kritéria a prověří vstup do ERM II. To je základní milník, bez kterého nemůžete vstoupit do režimu eura.

Byli bychom velmi rádi, aby vláda určila zmocněnce pro vstup do eurozóny přímo na vládní úrovni. Chceme rozvíjet veřejnou debatu o smyslu eura, chceme klást na stůl argumenty pro i proti. Ministr Martin Dvořák dělá to, co je jeho prací.

Tak jinak. Ministr Dvořák nebude mít zmocněnce pro euro

Ekonomika

Neměla o tom rozhodnout celá vláda? Neměla jmenování Zahradníka předcházet diskuse v koalici?

Budeme velmi rádi, když to do budoucna bude zmocněnec na úrovni celé vlády. Ale debata k tomu ještě nesměřuje. Čtyři koaliční partneři (STAN, TOP 09, Piráti a KDU-ČSL – pozn. red.) hovoří o tom, že by ČR měla velmi vážně uvažovat o vstupu do eurozóny, ale názor ODS je nevstupovat, nepřijímat euro. Já ten názor respektuju a vážím si toho, že to ODS říká na rovinu, ale trochu mi vadí od ostatních, že jenom debatujeme, ale nic konkrétního pro to neděláme.

Proto jsem velmi rád, že pan Dvořák jakožto ministr pro evropské záležitosti jmenoval respektovaného ekonoma Zahradníka svým poradcem, aby pomohl s veřejnou debatou a vysvětlováním přínosů i s ukazováním negativ.

(Po úterním večerním jednání koaličních špiček oznámil premiér Petr Fiala (ODS), že ekonom Petr Zahradník, kterého Dvořák do funkce zmocněnce jmenoval v pondělí, bude nadále působit jako ministrův poradce, nikoliv jako zmocněnec pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura – pozn. red.).

Premiéra Fialu a celou ODS, která se staví proti euru, jste obešli a vytvořili ve vládě rozkol. Stálo to za to?

Vůbec ten pocit nemám. Opětovně říkám, že my téma eura prosazujeme dlouhodobě a prosazovali jsme ho ještě před posledními parlamentními volbami. Vláda se shodla na pozici ministra pro evropské záležitosti. Ta pozice tam není jen proto, aby to byl ministr pro zvládnutí českého předsednictví, které ČR zvládla brilantně, ale aby naplňovala i patřičnou agendu. Rozvíjení veřejné debaty o přijetí eura je principiálně velmi důležitá věc, kterou by tento ministr měl dělat.

S čím jdete do vládního dohodovacího řízení, které to vyvolalo?

Tak minimálně s tím, že bychom měli uklidnit některé emoce. Nejsem si vědom toho, že by Starostové porušovali koaliční smlouvu nebo že by šli proti programovému prohlášení vlády. My říkáme, že jsou prostě body a určitá témata v programovém prohlášení, na kterých bychom měli pracovat intenzivněji. A euro je jedním z nich.

Chceme, aby si někteří znova přečetli koaliční smlouvu a programové prohlášení a abychom začali naplňovat to, co od nás voliči očekávají. A co je velmi důležité, abychom s lidmi opravdu začali intenzivně mluvit, abychom jim dokázali vysvětlit naše kroky. Je tady řada věcí, které vláda zvládla na výbornou, ale nekomunikuje to dobře.

Kdy si myslíte, že by ČR mohla být připravená přijmout euro?

Osobně si myslím, že v průběhu příštího roku bychom měli opravdu velmi reálně uvažovat o vstupu do režimu ERM II. Jsem ekonomický optimista a věřím, že v letošním roce se nám podaří stabilizovat inflaci blízko inflačního cíle ČNB. Cíl je dvě procenta, ale dvě procenta to nebudou, budou to zřejmě tři, tři a půl procenta.

Maastrichtská kritéria zadlužení, které musí být pod šedesáti procenty HDP, také budeme plnit. Musíme udělat pro plnění kritérií všechno, a to ne pouze z důvodu přijetí eura, ale protože to je důležité pro českou ekonomiku a vývoj veřejných financí. Pokud se nám podaří parametry splnit a rozpoutat silnou veřejnou i laickou debatu, tak pak bychom neměli odkládat vstup.

Kdy by k němu tedy mohlo dojít?

Pokud bychom splnili podmínky a česká ekonomika by nespadla do recese, tak někdy mezi lety 2028 až 2030.

Podle všech průzkumů se ale většina Čechů staví spíš proti přijetí eura. Jak to chcete změnit?

Úplně stejně to bylo na Slovensku a v jiných státech, průzkumy tam byly úplně stejné. Proto je důležitá zmíněná veřejná debata. Proto je důležité, aby ministři, jako je Martin Dvořák, měli patřičný aparát, patřičné odborníky a s lidmi diskutovali a ukazovali, jak to probíhalo v okolních státech. Na Slovensku byla situace velmi obdobná a dnes přijímá pozitivně euro, pokud si ta čísla dobře pamatuji, více jak 80 procent obyvatel.

Slováci mají euro už 15 let. Pomohlo nám, říkají

Ekonomika

Kromě debaty o euru jste na sebe strhli pozornost i výjezdy ministra Rakušana do regionů. Ministr využívá diskusí k tomu, aby na internetu oslovil voliče nespokojené s vládou. Není to jen taková show?

Snažíme se naplňovat to, co je naší „starostenskou“ vnitřní DNA, a to je mluvit s lidmi, a to i s těmi, kteří nám nefandí. Samozřejmě že ty přenosy streamujeme, to je v dnešní době důležité. Musíme komunikovat nejenom s těmi voliči, kteří nám fandí, ale samozřejmě i s těmi, kteří nám nefandí. Lidé od nás očekávali víc a naší rolí je mezi lidi víc chodit a víc vysvětlovat. To je hlavní smysl výjezdů Víta Rakušana.

Ministr se v zásadě vymezuje proti vládě a tváří se do určité míry, jako by k ní nepatřil, byť v ní sedí dva roky.

Nemyslím. Když se podíváte na ty debaty, pustíte si je, tak pan ministr Rakušan se mnohdy zastane pana premiéra, mnohdy se zastane jiných členů vlády. On tam nejezdí proto, aby dělal rozkol ve vládě, on se snaží s lidmi komunikovat. Budu velmi rád, pokud toto budou dělat i další kolegové ve vládě.

Jak se připravují Starostové na letošní volby? Kolik procent by si přáli získat od voličů? A jaká je budoucnost ministrů STAN ve vládě? Nejen to zazní v rozhovoru, který si můžete pustit na videu či v audio přehrávači v úvodu článku.

Koaliční poprask kolem eura. Nechceme kvůli STAN dopadnout jako na Slovensku, zní z TOP 09

Domácí

Politické rozhovory o tématech, která hýbou společenským děním. Vedou je pro vás naši političtí redaktoři.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcasts či na platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:
Lukáš Vlček
Zmocněnec pro euro

Výběr článků

Načítám