Hlavní obsah

Kuba: Výrok Fialy o demonstrantech nebyl šťastný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nešťastný označil výrok předsedy vlády Petra Fialy (ODS) o demonstrantech na Václavském náměstí jeho stranický kolega Martin Kuba, který je jihočeským hejtmanem. Podle něj za organizací sice mohli stát proruští aktivisté, obavy protestujících ale nesouvisí nutně s dezinformační scénou.

Demonstrace na Václavském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Fiala k sobotnímu protestu, na němž se sešlo 70 tisíc lidí, uvedl, že „je jasné, že ruská propaganda a dezinformační kampaně se objevují na našem území opakovaně a někdo jim prostě podléhá“.

Kuba připustil, že se země dostává do dezinformační války a že se na organizaci demonstrace mohli podílet proruští aktivisté, přesto se vůči premiérovi vymezil. „To bezesporu může být fakt, ale bylo by velmi nešťastné tím tu debatu ukončit,“ poznamenal v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Foto: Petr Horník, Právo

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS)

Podle něj 70 tisíc lidí není málo a před půl rokem by se tam nesešli, přivedl je tam podle něj strach. „Výrok samotný není šťastný, je nutné se zamýšlet nad tím a podívat se, co tam lidi vede, a pokud to vláda bude ignorovat, tak může nastat problém,“ řekl.

„Úkolem této vlády je dát jasně najevo lidem, že je tou situací provedeme, to patří k demokracii, vláda má za to odpovědnost,“ doplnil.

Česko na prvním místě? Na protivládní demonstraci byl na pódiu i proruský aktivista

Domácí

Na sobotní demonstraci s názvem Česká republika na 1. místě, jež byla společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou a chtějí demisi vlády, zazněla kritika kabinetu ohledně přístupu k energetické krizi nebo kritika jejího prozápadního kurzu. Řečníci volali třeba po tom, aby Česko přestalo podporovat Ukrajinu, kterou Rusko napadlo a na niž dál útočí, a ukončilo protiruské sankce.

Foto: ČTK

Protivládní demonstrace v Praze

Demonstranti si přinesli české vlajky a transparenty s hesly proti EU, NATO, premiéru Fialovi, Zelené dohodě pro Evropu a odmítavému postoji vlády vůči Rusku.

V podobném duchu jako Kuba se vyjádřili i další politici z vládních stran. Za nešťastné označil Fialovy výroky v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (nestraník za STAN) a pochopení pro účast lidí na demonstraci vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Rakušan: Nepohrdám lidmi na demonstraci. Nervozita je obrovská

Domácí

„Nervozita ve společnosti je obrovská, nebudu pohrdat a nálepkovat lidi, kteří se sejdou k demonstraci. Je tu Putinova drahota a válka. To považuji za zcela přirozené,“ prohlásil v neděli na Primě.

Fiala kvůli svému vyjádření k sobotní demonstraci čelí na internetu sérii internetových příspěvků, které obsahují i výhrůžky smrtí a násilím, upozornil server Echo24. Případem se zabývá policie. „Řešíme sérii příspěvků, které k tomuto vyzývají,“ řekl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Foto: ČTK

Protivládní demonstrace v Praze

Politologové: Je třeba rozlišovat

Také politologové upozorňují, že se demonstrace v Praze nezúčastnili jen proruští extremisté, ale také ti, kteří chtěli vyjádřit nespokojenost s postupem vlády při řešení energetické krize.

Politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně řekl ČTK, že na tuto nespokojenost mohou doplatit vládní strany při komunálních volbách, které budou především ve velkých městech testem důvěry ve Fialův kabinet.

„Na pódiu byli lidé, kteří jsou opravdu spojeni s velmi vyhraněnými proruskými postoji, a slova premiéra Petra Fialy (ODS) o tom, že mají blízko k extremismu, odrážejí realitu,“ uvedl Kopeček. Na druhou stranu 70 tisíc účastníků demonstrace odráží „hodně velkou nespokojenost“ s vládním postojem při řešení energetické krize.

Reakce kandidátů na prezidenta na protivládní demonstraci v Praze

Domácí

Politolog Jiří Pehe na Twitteru poznamenal, že se o demonstraci mluví jako o protestu proti Fialově vládě, jenže část přítomných protestovala proti pilířům současného demokratického systému a západním spojeneckým svazkům. Podle něj je to třeba rozlišovat, neboť antisystémový extremismus není totéž jako nesouhlas s vládní politikou.

Miloš Gregor z katedry politologie Masarykovy univerzity považuje Fialův výrok o tom, že demonstraci svolaly proruské síly, za naprosto legitimní a fakticky správný. Část z nich byla i mezi protestujícími. „Netroufám si odhadovat, jak velká část, ale není to jen nějaká malá skupina,“ uvedl Gregor na Twitteru. Nebylo by ale fér tvrdit, že se na demonstraci sešli jen takto smýšlející lidé. Byli tam lidé zoufalí a nešťastní, kteří chtěli dát najevo svou nespokojenost, uvedl Gregor.

Foto: ČTK

Protivládní demonstrace v Praze

Skupina lidí, která je označována jako „proruská“, je mnohem pestřejší a toto hodnocení na ni vždy nesedí, napsal na Twitteru Jan Charvát z katedry politologie Fakulty sociálních věd Masarykovy univerzity.

Podle politologa a někdejšího místopředsedy Zelených Petra Kutílka se demonstrace zúčastnili hlavně lidé, kteří jednak podléhají dezinformacím a jednak se cítí ekonomicky ohroženi.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstraci na Václavském náměstí zpovzdálí přihlíželi podporovatelé současného kurzu ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám