Hlavní obsah

Rakušan: Nepohrdám lidmi na demonstraci. Nervozita je obrovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) má pochopení pro lidi, kteří se sešli v sobotu na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze. Nervozita je podle něj ve společnosti veliká, protestujícími nepohrdá. V Partii na CNN Prima News dále slíbil, že nebude nikdo, komu by vláda nebyla schopna v nynější energetické krizi pomoci.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

„Nervozita ve společnosti je obrovská, nebudu pohrdat a nálepkovat lidi, kteří se sejdou k demonstraci. Je tu Putinova drahota a válka. To považuji za zcela přirozené,“ prohlásil na Primě.

A dodal, že velmi dobře vnímá atmosféru mezi lidmi. „Jsem člověk, který vyrůstal v paneláku a měl sousedy,“ vysvětlil.

Rakušan v pořadu dále lidem vzkázal, že nebude nikdo, komu by vláda nebyla schopna nebo ochotna pomoci. „Vláda dělá maximum možného. Řešením není příklon k Rusku, to je to, co nás táhne ke dnu. Nechci žít v zemi, kde se Putin rozhodne zastavit plyn a lidé nebudou mít čím topit,“ uvedl.

Na Václavském náměstí žádalo demisi vlády 70 tisíc demonstrantů

Domácí

Ministr vnitra pak také řekl, že kvůli krizi chce kabinet přijmou novelu energetického zákona. Ta by měla zabránit obchodníkům s energiemi, aby mohli zákazníkům bez omezení zvyšovat zálohy.

Na Primě Rakušan debatoval se šéfem poslaneckého klubu SPD Radimem Fialou. Ten vládě vyčítal její řešení současné krize. Kabinet podle něj dělá málo.

„Jestli nebudete nic dělat, pane ministře, tak (na demonstracích) za chvíli bude půl milionu lidí. Na hranici chudoby je 300 tisíc důchodců i milion a půl lidí z mladých rodin,“ řekl Fiala v diskusním pořadu.

Blažek: Berme demonstranty vážně

K sobotní demonstraci se na sociálních sítích vyjadřovali ale i další politici. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) například uvedl, že před rokem by na podobnou akci přišlo tak tisíc lidí.

„Ti přišli i dnes. Nevěřím ale, že těch dalších 69 tisíc byli fanatičtí putinovci. Byli to lidé obávající se budoucnosti. Berme je vážně. Fakt nechci, abych měl ve své předpovědi ze Sněmovny pravdu,“ napsal na sociální síť.

Dříve v dolní komoře totiž uvedl, že pokud vláda krizi nevyřeší, dlouho tu nebude. Ohrožen je podle něj i celý politický systém v České republice.

Okamžitou demisi koaličního kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) a vypsání nových parlamentních voleb chtěli v sobotu lidé na protivládní demonstraci na Václavském náměstí. Policie odhadla, že se k protestu sešlo kolem 70 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám