Hlavní obsah

Česko na prvním místě? Na protivládní demonstraci byl na pódiu i proruský aktivista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní protivládní demonstrace na Václavském náměstí se zúčastnil Žarko Jovanovič, český proruský aktivista a provozovatel internetové televize Raptor-TV, který se označuje za „agenta Kremlu“. Na fotografii byl zachycen vedle řečníků přímo na pódiu.

Foto: Facebook Žarka Jovanoviče, Bez zdroje

Facebookový profil Žarka Jovanoviče

Článek

Na přítomnost Jovanoviče na demonstraci upozornil na Twitteru bloger a analytik Roman Máca.

A fotku z akce zveřejnil na svém facebookovém profilu i sám Jovanovič.

Jovanovič patří mezi vlivné proruské aktivisty v Česku. Pořádá demonstrace, provozuje dezinformační televizi Raptor-TV, podle webu Hlídací pes pracuje pro ruskou státní televizi VGTRK a v roce 2020 spolupracoval na reportáži o odstranění sochy maršála Koněva na Praze 6, kterou odvysílala ruská státní televize.

„Reportáž Rossija 1 (ruská státní televize, pozn. red.) vznikla ve spolupráci s Raptor TV,“ potvrdil tehdy Deníku N Jovanovič.

Je také členem spolku Hej, občané, který na svých stránkách uvádí, že jsou „připraveni podpořit proces vystoupení z EU“ a chtějí „omezit naši závislost i účast v NATO v návaznosti na obnovení naší vlastní obranyschopnosti“.

V roce 2017 měl navštívit Moskvu. V roce 2018 kandidoval za zemanovce na pražský magistrát a také se účastnil jako novinář sjezdu SPD, kam měla řada médií zakázán vstup.

Po brexitu zveřejnil na svém facebookovém profilu fotku s dalším proruským aktivistou Zdeňkem Kratochvílem. Oba mají odznáčky s nápisem „Agent Kremlu“ a v popisku stojí: „Agenti Kremlu slaví Brexit“.

Foto: manipulatori.cz, Bez zdroje

Žarko Jovanovič a Zdeněk Kratochvíl na fotce z roku 2016

Iniciativa, která pořádala sobotní demonstraci na Václavském náměstí má v názvu Česká republika na 1. místě. Tvrdí, že prosazuje českou suverenitu a samostatnost.

Mezi řečníky vystoupila například předsedkyně hnutí Trikolora Zuzana Majerová Zahradníková, podle které by vláda měla ukončit protiruské sankce a zastavit dodávky zbraní na Ukrajinu. Bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok) zase vyzval ke spolupráci národoveckých sil. Mezi řečníky byl také třeba prezidentský kandidát KSČM Josef Skála.

Mnozí demonstranti si přinesli české vlajky a transparenty s hesly proti EU, NATO, premiéru Petru Fialovi, Zelené dohodě pro Evropu a odmítavému postoji vlády vůči Rusku.

Sobotního protestu proti vládě se účastnilo 70 tisíc lidí. Organizátoři po jejím ukončení uvedli, že pokud vláda nepodá demisi do 25. září, vyhlásí nátlakové akce. Další protest plánují na 28. září.

Na Václavském náměstí žádalo demisi vlády 70 tisíc demonstrantů

Domácí

V ČR může dojít k událostem srovnatelným s listopadem 1989, napsal TASS k demonstracím v Praze

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám