Hlavní obsah

Krizový scénář ODS: velká koalice se soc. dem.

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zatímco se ještě nedávno očekávalo jasné volební vítězství ODS, v poslední době se musí připravovat i na krizové scénáře. Další důvod jí k tomu dal včera zveřejněný výzkum CVVM, podle něhož by většinu ve Sněmovně získali soc. dem. s komunisty. Občanští demokraté pro takový případ hovoří o velké koalici s ČSSD, případně se všemi stranami proti komunistům.

Článek

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) v úterý Právu řekl: "Já bych viděl jedinou možnost a to je - buď to nazveme duhová nebo velká, to už je jedno - ale protikomunistická koalice všech demokratických stran."

ODS dlouhodobě usiluje o vládu s lidovci, pokud by sněmovní aritmetika takto nevyšla, Sobotka o velké koalici soudí: "Já to vidím jako zábranu nástupu komunistů k moci."

Místopředseda strany Petr Bendl Právu k prioritám ODS v případě, že s lidovci nezískají většinu, poznamenal: "Rozhodně neúspěch jsou socialisté s komunisty. To je neúspěch pro celou zem. Ty ostatní (varianty), tam tomu každý bude dávat jiné znaménko, někdo víc plusů, někdo víc minusů."

Podle Bendla je však téměř jisté, že soc. dem. budou preferovat vládu s podporou komunistů. Jiné možnosti by podle svých slov dal "minimum procent", i když politik by "nikdy neměl říkat nikdy".

Další z místopředsedů ODS, Pavel Bém, je podle svých včerejších slov Právu přesvědčen, že ODS volby výrazně vyhraje a sestaví vládu s KDU-ČSL, případně s nějakým novým subjektem ve Sněmovně. Velkou koalici jako alternativu vnímá "až ve třetím nebo čtvrtém horizontu".

Vždycky podle něj nicméně existuje otázka krizových scénářů. "Samozřejmě každý rozumný politik vždycky musí počítat minimálně se dvěma variantami," soudí Bém. V opačném případě by si totiž strana zužovala manévrovací prostor.

Topolánek: Hejtman netuší, co se děje

ODS se podle Béma postaví do aktivnější pozice, než je teď, až koncem listopadu, kdy se v Brně koná nevolební kongres. Ten odstartuje první etapu kampaně, která "uspokojí i ty, kteří na tu aktivitu čekají".

Kriticky se na adresu vedení ODS vyjádřil moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský. V rozhovoru pro úterní LN uvedl, že ODS nijak nerozvinula některá témata včetně rovné daně a vůči Paroubkovi je v obranné pozici.

Na otázku, zda Topolánek zvládá situaci, Tošenovský odpověděl: "Netroufám si v tuto chvíli posuzovat, jestli zvládá, nebo nezvládá." Pokud ODS nezasedne po volbách ve vládě, bude to znamenat převrácení uvnitř strany a ohrožení jejího fungování, soudí Tošenovský. Míní, že v případě volebního patu a vzniku velké koalice by se měli poroučet z funkcí ti, kteří to zavinili.

Topolánek v úterý pro Právo reagoval: "Evžen Tošenovský je člověk, který s vedením vůbec nekomunikuje. Myslím si, že vůbec netuší, co se děje." Tošenovský po avizovaném odchodu Václava Klause z čela strany v roce 2002 kandidoval na předsedu, ale později svou ambici vzdal. Byl v té době považován za Topolánkova ostravského spojence. Z té doby pochází také známý výrok "chlap s gulama", kterým Topolánek označil právě Tošenovského.

"Rovnou daň nepřeceňujme"

Bém soudí, že se sice nedá popřít růst preferencí soc. dem., v ODS však nezaznamenal sebemenší rozpor či nervozitu, jak o tom mluvil Tošenovský. Občanští demokraté se rovněž shodují, že 15procentní rovná daň zůstává vlajkovou lodí, nicméně musí být představena další klíčová témata.

"Jistě rovná daň... nepřeceňujme ji, není jediným instrumentem, který ODS bude prosazovat. Já bych spíš obecnou tezi formuloval jinak: my usilujeme o snížení daní."

ODS podle Béma představí celou řadu drobných témat, jako je zrušení registračních pokladen, zrušení minimální mzdy, omezení zákoníku práce pro malé firmy s obratem do 15 miliónů či zjednodušení živnostenského zákona.

Přemysl Sobotka nesouhlasí s Tošenovským, že by neúčast ve vládě ohrozila fungování ODS, protože má 13 hejtmanů i silné postavení na radnicích velkých měst a v Senátu.

"Bylo by to samozřejmě pro nás trošku nešťastné na celostátní úrovni do Sněmovny prohrát, ale určitě by to nebylo smrtící pro ODS," uvedl.

Na dotaz, zda by takováto prohra byla "smrtící" pro vedení strany, Sobotka odpověděl: "Z každých prohraných voleb se samozřejmě vyvozují politické zodpovědnosti tak, jako se musely vyvodit i v roce 2002."

Reklama

Výběr článků

Načítám