Hlavní obsah

Královské dělení v Mladé Boleslavi. Před půlkou období předá ODS primátorský řetěz vítězovi voleb

Aktualizováno

Překvapení se zvláštní dohodou se zrodilo v Mladé Boleslavi. Ačkoli tady vyhrálo volby uskupení Volba pro Mladou Boleslav s  ANO a čekalo se, že se jeho lídr Jiří Bouška (VpMB) stane primátorem, obsadí nakonec tento post lídr druhé ODS Raduan Nwelati. Ten město vede od roku 2006. Podle čerstvě podepsané koaliční dohody jej Bouška po roce a půl vystřídá.

Foto: Město Mladá Boleslav, Právo

Zástupci nové koalice v Mladé Boleslavi. Druhý a třetí zleva Jiří Bouška a Raduan Nwelati

Článek

Město povede koalice ANO 2011 a Volba pro Mladou Boleslav, ODS, STAN a Hlasu pro Boleslav. Tato uskupení jsou dohodnuta na koaliční spolupráci v novém období 2022–2026. Podle této dohody Bouška zůstane prvním náměstkem primátora do jara 2024, poté bude primátorem.

„Byl to návrh, se kterým přišel vítěz voleb, a my jsme ho akceptovali. Jsem rád, že koalice pokračuje na stejném půdorysu jako ta dosavadní,“ řekl ČTK Nwelati.

Válčení by nám tu nepomohlo

Také podle Boušky bylo přirozené navázat na mnohaletou spolupráci a vyjednávat s  dosavadními partnery.

„Čekají nás těžké časy a je nutné udělat maximum pro zajištění stabilního prostředí ve městě. Žádné dohadování nebo válčení by nám tu nepomohlo. Proto jsem byl schopen upozadit osobní ambice ve prospěch dobrého fungování města,“ prohlásil. Nwelati podle něj zůstane primátorem rok a půl a společně připraví dva nejbližší rozpočty města. „Na jaře roku 2024 si posty vyměníme,“ vysvětlil Bouška. Kromě něj bude mít ANO a VpB ještě jednoho náměstka.

I v novém volebním období bude rada města jedenáctičlenná. Čtyři křesla bude mít uskupení Volba pro Mladou Boleslav a ANO, čtyři křesla bude mít ODS, dvě křesla budou mít Starostové a nezávislí a jedno křeslo uvolněného radního bude mít Hlas pro Boleslav.

Reklama

Výběr článků

Načítám